Намирнице које имају много више калорија него што мислите

гс
Foto: илустрација

Здрав начин исхране води до бољег здравља, али стручњаци упозоравају да и људи који сматрају да се "здраво хране" често праве грешке при састављању свог дневног менија.

Најчешће грешке односе се на намирнице које сматрамо нискокалоричним и дијеталним, а оне то заправо нису.

1. Суво грожђе

Иако је суво грожђе здраво и изврсно за подстицање пробаве, уопште није нискокалорично. Кесица садржи и и до 130 калорија, па стручњаци сматрају да је паметније појести пуну посуду свјежег грожђа.

2. Пиринчани колачићи

Премда важе за здраву храну, изгледају "дијетално" и немају скоро никакав укус, често садрже исти број калорија као и обични крекери или кексићи. Паметније је појести нешто што ће вас заиста нахранити и дати вам енергију за исто толико калорија.

3. Тамна чоколада

Тамна чоколада је изврсна замјена за различите посластице пуне шећера и масноћа, али 100 грама може да има и до 600 калорија. Поука: немојте да претјерујете са тамном чоколадом само зато што је здравија од обичне, већ узмите неколико коцкица.

4. Маслиново уље

Две кашичице маслиновог уља обогатиће ваш оброк за чак 238 калорија, што већина људи не примјећује, јер размишља о њему као о "здравој храни". Са свим масноћама треба припазити, па тако и с маслиновим уљем.

5. "Здрави" микс

Многе домаћице радо послужују "здрави партy микс" који се састоји од бадема, ораха и сушеног воћа, али често занемарују чињеницу да шољица такве мјешавине може да садржи и до 700 калорија.

6. Лосос

Лосос је изузетно здрав и јако добар за наше здравље, али има више калорија него што већина људи мисли. Један филе има у просијеку 734 калорије, а када додамо уље и зачине, може да достигне и 1000 калорија и то без икаквих додатака као што су кромпир, пиринач или салата.

7. Хљебне мрвице

То што је хљеб у мрвицама не значи да је без калорија. Ако одлучите да презле додате јелу, додајете још 100 до 150 калорија свом оброку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана