Најслађи датум у години: Прославите свјетски дан чоколаде уз неодољиве рецепте

ГС
Најслађи датум у години: Прославите свјетски дан чоколаде уз неодољиве рецепте

С обзиром на то да се 7. јули сматра "слатким датумом" на који се сваке године обиљежава Свјетски дан чоколаде, онда се без грижње савјести засладите овом неодољиво укусном посластицом.

Хиндустан Тaјмс пише да чоколада осим што надражује непце спојевима бројних занимљивих укуса, она је заслужна и за боље расположење и има здравствене бенефите.

Овај невјероватни производ долази у бројним облицима, па тако сладокусцима нуди више избора. Осим класичне чоколаде, ту су и различите варијације чоколадних топлих напитака, колача, мусева, сладоледа, пудинга.

Захваљујући плодовима какаовца (лат. Тheobroma cacao – "храна богова"), љубитељи чоколаде одавно могу уживати у њеном окусу. Чоколада потјече лучење ендорфина, природног хормона среће, а садржи и серотонин, хормон који стабилизује расположење.

Чоколада се у почетку конзумирала само као пиће и била је прилично горког укуса. Од њега је направљено пиће звано "Chilate" помијешано са зачинима и кукурузним пиреом. Сматрало се да даје снагу и дјеловало је као моћан афродизијак.

Занимљива је чињеница да се чоколада сматрала важним оброком за војнике САД-а у 20. вијеку.

Свјетски дан чоколаде обиљежава се на свјетском нивоу 7. јула од 2009. године, а неки чак вјерују да је то још од 1550. године када је први пут стигла у Европу.

Откривамо вам пет чињеница о краљици свих слаткиша које вјероватно нисте знали:

-Популарно вјеровање да чоколада узрокује акне заправо је само мит

-Свакодневно конзумирање умјерених количина чоколаде смањује ризик од болести срца за 1/3

-Чоколада има антибактеријски ефекат на усну шупљину и штити зубе од "пропадања"

-Чоколада на мозак и срце дјелује боље од љубљења

-Бијела чоколада заправо уопште није чоколада јер не садржи нити какао нити какаов сируп.

Процјена је да данас више од милијарду људи дневно једе чоколаду. Највећа специфичност чоколаде је та што је то једина јестива намирница која се топи на температури мало нижој од температуре људског тијела, па се због тога топи и у устима.

Данас Европљани једу значајно више чоколаде од остатка свијета. На самом врху листе су становници Њемачке, Швицарске и Велике Британије.

Они у просјеку поједу око 11 килограма чоколаде у једној години.

Једини начин да исправно прославите овај дан је уз неодољиви чоколадни напитак.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана