Најскупља пица на свијету кошта више хиљада евра: За прелив се користе три врсте кавијара

ГС
Foto: Фејсбук

Пица се зове Луј XIII, што је сасвим прикладно с обзиром на луксуз који је владао на француском двору у 17. вијеку.

Овај италијански специјалитет је погодан за свако доба године, јер увијек можемо да направимо пицу од различитих састојака, наравно, у зависности од сезоне намирница, преноси Пословни дневник.

Посебно бисмо жељели да пробамо пицу са егзотичним састојцима. То је наводно најскупља пица на свијету, која кошта невјероватних 8.300 евра.

Њено име је Луј XIII, што је сасвим прикладно с обзиром на луксуз који је владао на француском двору у 17. вијеку.

Рецепт за ову пицу за богате направио је Ренато Виола, веома цијењени италијански пица мајстор, побједник неколико престижних кулинарских такмичења, преноси магазин Сити.

Његова пица Луј XIII има само 20 цм у пречнику. Служи се искључиво у дому наручиоца.

Цјелокупна припрема пице се одвија на лицу мјеста, осим тијеста које се припрема 72 сата унапред од органског брашна, ружичасте соли из реке Мареј и природног квасца.

Ренато Виола каже да је већина састојака у његовој пици из Француске и Италије.

Mozzarella di bufala, сир направљен од млијека домаћих италијанских бивола, даје овој пици препознатљиву влажну, жвакасту и сирасту текстуру. 

Најскупљи састојак су јастози – припремљени и фламбирани у коњаку. Поред њих, као прелив пице користе се и три врсте егзотичног кавијара, козице и медитеранске врсте шкампа.

Уз оброк, домаćини добијају уникатни прибор за јело од угоститељске екипе, као и коњак Remi Martin Cognac Louis XIII, који се одлично слаже са укусима пице.

А гдје се ова пица може пробати? Нажалост, само на једној локацији у свијету – у граду Агрополи у италијанској регији Салерно.

Ако желите да пробате пицу Луј XIII, контактирајте пица мајстора Рената Виоле и закажите термин, а послије минимум три дана његов ексклузивни италијански специјалитет биćе на вашем столу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана