Најповољније вријеме за кафу: Ево када кофеин има најбоље дејство на организам

ГС
Најповољније вријеме за кафу: Ево када кофеин има најбоље дејство на организам

Иако је шољица кафе диван начин за почетак дана, чини се да је вријеме када је пијете важније него што смо свјесни. Одлагање кафе за само неколико сати могло би значајно побољшати ниво енергије и квалитет сна.

Кофеин, активни састојак кафе, је стимуланс који утиче на различите телесне функције. Када се конзумира умјерено, може повећати енергију, побољшати будност и унапредити когнитивне функције. Међутим, вријеме уноса кофеина значајно утиче на његове учинке.

Конзумирање кафе прерано ујутру може пореметити природни циклус спавања и будности, отежавајући успављивање увече. Такође, кофеин може повећати крвни притисак и убрзати рад срца, што може бити проблематичније ако га конзумирате одмах ујутру када се тело тек прилагођава буђењу.

Зашто кафа утиче на ниво кортизола?

Једна од главних предности одлагања кафе до каснијих јутарњих сати јесте та што помаже у регулисању нивоа кортизола

Кортизол, познат као хормон стреса, игра кључну улогу у регулацији енергије током дана. Он је део телесног циркадијалног ритма, који управља циклусом спавања и будности. Око времена када се већина људи буди, око 7:00-8:00 сати ујутру, ниво кортизола је на врхунцу, а затим постепено опада током дана - рекла је америчка нутриционисткиња Ејми Ваулс за мсн.

Када пити кафу?

Иако не постоји једно универзално правило, Ваулс каже да је идеално око 14:00 сати.

Међутим, ако не можете одољети својој јутарњој шољици кафе, постоје начини да ублажите њене потенцијално негативне учинке. Покушајте да причекате барем сат времена након буђења, након што ниво кортизола буде на врхунцу. То омогућује вашем тијелу да природно повећа ниво кортизола и припреми се за дан.

Такође, размислите о ограничавању уноса кофеина на једну или две шољице дневно и бирајте опције без кофеина. Обезбедите себи довољно сна сваке ноћи како бисте помогли тијелу да регулише природне ритмове и смањите зависност од кофеина

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана