Најнездравији угљени хидрати: Ово су намирнице којих би требало да се држите подаље

ГС
Најнездравији угљени хидрати: Ово су намирнице којих би требало да се држите подаље

Када чујете ријечи угљени хидрати, велике су шансе да одмах помислите на храну попут тијестенине и хлеба или дијету која захтева елиминацију свих угљених хидрата како би се олакшало брзо мршављење.

Међутим, угљени хидрати долазе у многим облицима и служе као главни извор енергије за ваш нервни систем. Прије него што одаберете које ћете угљене хидрате укључити у своје оброке, важно је знати да нису сви створени једнако.

На примјер, ваше тијело ће другачије реаговати на угљене хидрате у газираном напитку у односу на оне у воћу или пасуљу. Сви угљени хидрати могу бити до здраве прехране, али постоје неки које бисте требал ограничити у својим свакодневним прехрамбеним навикама.

Они за које се уопштено сматра да су најнездравији су облици доданог шећера. Гранулирани бели шећер с којим печете, заслађени сирупи које додајете у кафу и други заслађивачи који се додају уобичајеној храни често се састоје од доданог шећера.

Јогурт с укусом

Обични јогурт може бити одличан извор важних нутријената, попут калцијума, протеина и пробиотика. Нажалост, многе ароматизоване јогурте такође су пуне доданог шећера. Иако ово не негира позитивне атрибуте јогурта, чини ароматизовани јогурт мање идеалном опцијом. Умјесто јогурта са укусом, купите обичан јогурт и додајте своју арому свежим воћем. Ако више волите ароматизовани јогурт из трговине, потражите опције без доданог шећера. У многим случајевима, ове опције су заслађене заслађивачем без калорија, попут стевије или монк воћа.

Пецива

Ко не воли свеже печене мафине или крофне за викенд? Док је садржај шећера у неким глазираним крофнама или кроасанима пуњеним чоколадом много очигледнији, можда ћете бити изненађени садржајем шећера у другим пецивима. Комерцијално припремљени мафини су озлоглашени извор додатог шећера, а многи су изузетно богати мастима.

То их чини нездравим извором угљених хидрата и храном коју бисте требали ограничити у својој исхрани. Уместо мафина из трговине, покушајте направити своје код куће користећи интегрално пшенично брашно и мед уместо традиционалног доданог шећера. Ставите мало насецкане шаргарепе или тиквице за додатни подстицај влакнима како

Тортиље

Тортиље које се често налазе пуњене сиром, без сумње су за многе главни производ у домаћинству. Слично белом хлебу, тортиљама често недостају влакна и могу садржати додатни шећер. Производи направљени од белог брашна, попут биелог хлеба и тортиља обично су обогаћени неким витаминима и минералима, али могу бити мање заситни од опција од целовитог пшеничног брашна. Када бирате тортиље, потражите опције од целовитог зрна пшенице или одаберите кукурузне тортиље које се обично праве с неколико састојака, што их чини здравијим извором угљених хидрата

Сладолед

Слично слаткишима, сладолед садржи калорије, додаје шећер и засићене масти. Једна порција од пола шоље може садржати преко 200 калорија, а будимо реални, већина нас сервира себи већу порцију. Иако смрзнути јогурт има мање калорија због нижег садржаја масти, он је и извор додатог шећера. Уместо традиционалног сладоледа, покушајте направити "фину крему" код куће мешајући смрзнуте банане с мало путера од орашастих плодова и прелијте чоколадним комадићима с ниским садржајем шећера.

Заслађена кафа

Шоља обичне црне кафе је врло мало калорија и не садржи шећер. Међутим, додајте ароме, сирупе и добићете напитак пун шећера. Популарни заслађени напици од кафе могу садржати стотине калорија и више шећера него што је здраво за конзумирање током целог дана. Ако вам црна кафа не помаже, покушајте да засладите кафу стевијом или употребите млеко да смањите киселост уместо шећера. Незаслађен лате је одлична опција која садржи протеине ​​без доданог шећера, што чини здравији напитак кафе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана