Најмање јаје величине тик-так бомбона, а највеће као фудбалска лопта: Шест занимљивости o јајима

ГС
Најмање јаје величине тик-так бомбона, а највеће као фудбалска лопта: Шест занимљивости o јајима

Да ли знате која птица има најмање јаје, а која највеће, чија јаја су “шиљата”, а чија округла? Колико вам је познато да нека јаја садрже уљтраљубичасту боју, видљиву само птицама и због чега су многа јаја пјегава?

Птичија јаја су веома различита по облику и величини. Знате ли која су највећа, а која најмања, због чега су различитих облика и зашто су љуске другачије обојене?

Занимљиво је да јаје птице киви заузима око 25 посто мајчиног тијела, што га чини највећим јајетом било које птице, у односу на величину тијела мајке, пишу истраживачи из Америчког музеја природне историје (АМНХ) у Њујорку.

Али, полагање огромног јајета има своје предности: пиле је готово спремно да живи самостално када се излеже.

Интересантне чињенице о птичјим јајима:

1 Јаја се виђају у различитим облицима

Кад замишљамо облик јајета, обично помислимо на овално кокошије јаје. Ипак, јаја могу бити заобљена или издужена, у зависности од врсте птице.

Јаје обичне муре је крушколиког облика. Ова птица се гнијезди на уским ивицама оштрих литица, а њена јаја чувају сама себе својим - обликом!

- Ако покушате да гурнете то јаје, које је теже на једном крају, оно ће се окретати у круг - изјавио је Пол Свит, менаџер орнитолошке колекције у АМНХ.

“Тако се оно штити од котрљања са уске ивице.”

2 Јаја постоје у многим бојама

Љуске јаја су углавном направљене од калцијум карбоната који људском оку изгледа бијело (Књига о јајима: Водич о природној величини јаја шест стотина врста свјетских птица”. Међутим, неке љуске садрже ултраљубичасту боју, нама невидљиву, али их птице вјероватно уочавају.

Друге љуске јаја, као што је блиставо плаво код рогоз птице, имају различите нијансе. Два пигмента су одговорна за мноштво боја љуске јајета: биливердини, који стварају плаво-зелене нијансе, и протопорфирини - пигменти који љуску јаја боје у жуто, црвено и смеђе.

Према књизи, љуске јаја са мрљама или линијама имају више протопорфирина. Мрље, флеке, тачке и остале ознаке на јајету помажу у његовом камуфлирању. Јаје птице љускавице има смеђу пјегаву љуску која се стапа са пијеском у коме се птице гнијезде.

3 Које је највеће птичије јаје?

Највеће познато птичије јаје припада изумрлој птици слону (породица Аепиорнитхидае): њена јаја су била величине лопте за амерички фудбал (30-ак центиметара). Ова птица била је висока око три метра и живјела је на Мадагаскару све док је болест и гладни морнари нису довели до изумирања у 18. вијеку.

4 Које птичије јаје је најмање?

Колибри полажу најмања јаја која су тешка отприлике колико и спајалица, каже Свит.

- Њихова јаја личе на тик-так бомбонице, издужена су и блиставо бијела -духовито је рекао за “Live Science”.

5 Неке љуске јаја су дебље од других

Већина љуски јаја је довољно танка да пиле може да их пробије када се излеже, али и довољно дебела да издржи тежину ембриона који расте унутра, као и тежину родитеља који га инкубирају, пише у “Књизи јаја”.

Неке љуске јаја су веома дебеле. Казуар, неухватљива птица која не лети, поријеклом са Нове Гвинеје, полаже зелена јаја са љуском дебљине око пет милиметара која личе на авокадо.

6 Како су еволуирала јаја?

Птичија јаја су “амнионска”, што значи да имају порозне мембране које омогућавају размјену кисеоника и угљен-диоксида. Што је још важније, амнионска јаја се не суше, тако да се могу полагати на сувом.

Прва таква јаја положиле су мале животиње сличне гуштерима, зване “базални амниоти”, које су живјеле прије отприлике 325 милиона година, током периода карбона, пише у “Књизи јаја”.

С временом, базални амниоти су се подијелили у двије групе које су чинили синапсиди (претходници сисара) и сауропсиди (гмизавци и птице). Птице су еволуирале од тероподних диносауруса, групе месоједа у које спада Тираносаурус рекс.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана