Могу да буду и посне: Брзе куглице од само три састојка

ГС
Могу да буду и посне: Брзе куглице од само три састојка

Када нам се приближе празници: славе, Нова година и Божић, највише нас радује рецепт за једноставне, а укусне ситне колаче. Ове кекс куглице су управо то, а праве се од: кекса, шећера и шлага! Притом, могу да се направе и у посној варијанти.

Нутритивна вриједност

Овај колач је висококалоричан, јер 100 грама млевеног кекса садржи минимум 400 калорија. Од тога, протеини чине од 7 до 10 грама, зависно од бренда кекса, угљени хидрати око 70 грама, а масноће око 10 грама.

Кекс куглице од три састојка

Састојци:

450 грама мљевеног кекса

4 шлага

75 гр шећера у праху

Припрема:

  1. умутите сав шлаг
  2. помешајте кекс и шећер у праху
  3. у шлаг полако додајите кекс док не добијете глатку и компактну смијесу која се готово не лијепи
  4. формирајте куглице. Сваку куглицу уваљајте у мљевени кекс
  5. нека куглице одлеже у фрижидеру бар 30 минута

Напомена: Уколико желите, ви ваше кекс куглице можете обогатити другим састојцима. У рецепт слободно можете додати топљену или рендану чоколаду, као што  можете помијешати плазму са чоколадним мрвицама па у њих уваљати готове куглице. Такође, можете користити кокосово брашно за облагање куглица или једноставно, кристал шећер. Кекс куглице се могу обогатити и додавањем ораха или суве смокве у средину, а укусне су и ако додате коју кап рума у смесу од које се куглице праве.

Пријатно!

Најпре, морате се побринути да мљевени кекс који купите буде посни. Шлаг ћете замијенити са два састојка: чоколадом за кување у количини од 100 грама и маргарином у количини од 40 грама. Чоколаду отопите, маргарин умекшате и све помешате са кексом. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана