Најчешће грешке које правите приликом израде колача

GS
Foto: YouTube

Чак и најискуснији у кухињи с времена на вријеме праве грешке приликом припреме колача. За оне мање искусне, прављење савршене торте праве текстуре, облика, подигнутог кекса са додатком креме може изгледати недостижно.

Међутим, печење торте није мистерија, већ увјежбана вјештина која захтјева добар рецепт, поштовање одређених правила, провјерено квалитетне састојке, али и мале тајне које крију тајну најмекшег и најсочнијег бисквита, свиленкасто глатке креме и оног слатког, ваздушаст укус након првог залогаја.

Да бисте избјегли неке од уобичајених грешака, ево неколико савјета који ће вам помоћи да преживите незгоде са тортом и ставите најукусније десерте који се топе у устима на празнични сто, преноси Тпортал.хр.

Калуп за печење није добро припремљен

Ако не припремите калуп прије печења, торта ће се највјероватније залијепити за њега током печења. Два најбоља начина да се ово успјешно избјегне су да правилно намастите и побрашните калуп или га обложите папиром за печење.

За подмазивање, премажите цијелу унутрашњост калупа са мало путера, масти или спреја за кување. Након тога побрашните калуп, нагињући га напред-назад док брашно не покрије цијелу површину. Обавезно отресите вишак. Такође је одлична идеја да калуп обложите папиром за печење. Међутим, чак и у овом случају, препоручљиво је подмазати калуп преко папира.

Ако на брзину заборавите овај корак и торта изађе из рерне залепљена, онда можете лагано проћи шпатулом око ивица, а затим њежно потапшати торту неколико пута. Или вратите торту у рерну на око минут да се мало загреје. Затим га пажљиво извадите из калупа.

Избор и мјерење састојака

Приликом мјерења састојака за десерте, прецизност је важна. Процјена или приближна процјена мјера може изгледати безопасно, али ће на крају у великој мјери утицати на крајњи резултат. Превише соде бикарбоне ће торти дати метални укус, а употреба већих јаја од оних наведених у рецепту ће резултирати јаким укусом јајета у торти.

Прашак за пециво је један од најважнијих састојака колача. Тај састојак делује као средство за дизање, омогућавајући торти да има ону лепу, мекану текстуру. А ту је и сода бикарбона, која, иако има исту функцију као прашак за пециво, не користи се у истим рецептима, зависи од осталих састојака. Наиме, рецепти који садрже киселе састојке, попут млаћенице, меда или меласе, захтјевају соду бикарбону, будући да је она основни минерал који делује са киселином и помаже да се смеша добро дигне током печења. Међутим, сода бикарбона се може замијенити и прашком за пециво, али је важно знати однос. У ствари, прашак за пециво ће добро функционисати у одређеним рецептима јер садржи соду бикарбону, али ће вам требати више од соде бикарбоне – ако ваш рецепт захтјева једну кашичицу соде бикарбоне, у том случају ћете је заменити са три пута више прашка за пециво.

Уз прашак за пециво, најважнији састојак на који треба обратити пажњу је брашно. Превише брашна може учинити колач сувим, густим и мрвљивим или изазвати пуцање. Да бисте то избјегли, обавезно измјерите брашно умјесто да га сакупљате мјерним чашама.

Поред тога, употреба превише течности или шећера ће над‌јачати суве састојке који торти дају структуру. И, да, шећер се сматра влажним састојком јер се загријавањем претвара у течни облик.

Превише или премало мијешања

Претјерано мијешање тијеста је најчешћа грешка у печењу и може довести до густог, густог бисквита. Мијешање утиче на брашно и активира глутен у њему. Али што се више глутена развија, торта може бити чвршћа. Важно је постићи да се сви састојци добро комбинују. Док претјерано мијешање може да доведе до колача који се диже, али се затим слијеже и „издувава“ док се хлади, недовољно мијешање може довести до тога да мање ваздуха уђе у тијесто и, посљедично, торта постане мрвљива. Коришћење хладних састојака

Погледом на рецепте лако је уочити напомене да одређени састојци буду собне температуре, а за то постоји јако добар разлог. Стављање хладних састојака у пећницу може узроковати дуље печење средишта колача, што ће пак резултирати смеђим рубовима и гњецавим средиштем колача. Кориштење састојака на погрешној температури може колач на крају учинити густим и збијеним.

Такође, нећете добити пахуљасту текстуру ако све састојке ставите у чинију и помешате. Распоред и начин мешања је веома важан. Први корак у печењу колача је мешање путера и шећера. Међутим, то не значи мијешање док се два састојка не комбинују. Путер и шећер треба снажно мешати жицом за мућење или миксером 3-5 минута док смјеса не постане пјенаста и блиједа. Ако колач има мокре или дебеле пруге, можда сте претјерали са јајима, путером и шећером. Да бисте то спријечили, лагано их умијешајте у крему, мијешајући миксером на средњој брзини.

Стандардна процедура је да се мокри и суви састојци помијешају одвојено, а затим комбинују. У зависности од рецепта, могуће је наизмјенично додавати суве и влажне састојке у посуду за мешање, што је уобичајена техника која помаже у спречавању стврдњавања глутенских влакана. Ако мијешате суве и мокре састојке одвојено, комбинујте их ручно мијешајући лопатицом.

Када су у питању торте и торте, крема за пециво је неопходна поред меког бисквита. По структури и укусу посластичарска крема је слична пудингу од ваниле, а користи се у бројним рецептима, од принцес крофни, еклера, до филова за торте и пите од прхког тијеста са свјежим воћем.

Лако је погрешити приликом припреме креме за торту, па се често дешава да испадне превише ријетка или да се појаве грудвице. А ако томе додамо и ужурбаност припремања празничне трпезе, лако се дешавају грешке и прескакање корака. А пошто је времена увијек премало, а број малих и великих жеља поприличан, понекад је једноставно немогуће кренути из почетка. У том случају, најбоље је прибјећи малом трику којем, сигурни смо, понекад прибјегавају и много вјештији кувари, али и наше маме и баке. Спас је сакривен у кесици пудинга од ваниле.

Планирање унапред је такође важно. Припремите састојке око сат времена прије него што планирате да почнете да печете како бисте им дали довољно времена да достигну собну температуру. Када су у питању састојци собне температуре, најчешће се помиње маслац и препоручује се да се фокусирате на његову конзистенцију, а не на стварну температуру. Оно што желите је да маслац буде мекан, али да се не растопи. Превише мекан маслац ће направити свиленкасто тијесто, док се превише хладан и тврд маслац неће добро умутити.

Отварање рерне и погрешна температура

Да, тако је примамљиво отворити врата рерне и провјерити како колач напредује. Али отварање врата рерне током печења може заправо утицати на то како се колач пече, што може довести до конкавног или опуштеног бисквита и неравномјерно печене коре.

Врата рерне треба да остану затворена већину времена печења и да се отварају тек када је колач скоро готов. Посебно је важно да не отварате рерну током прве трећине печења, јер се тада одвија најважнији дио процеса печења. На самом крају, вријеме је да провјерите да ли је торта довољно печена, а то је најбоље урадити тако што ћете решетку са тортом извући ка споља, умјесто да цијели колач вадите из рерне, па га њежно пробушите по средини, чачкалицом. На овај начин се температура колача неће драстично промијенити ако још није печена.

Чекање да се рерна загрије може изгледати као дуго. Међутим, ово је пресудан корак у печењу, јер се иначе колач неће испећи како треба. Ако је рерна преврућа, колач ће се пребрзо испећи споља, а недовољно изнутра. Ово заузврат резултира напуклим врхом са недовољно печеним средином и на крају неравномерно печеном тортом. Ако рерна није довољно загријана, торта ће се пећи преспоро, средина ће се спустити, а унутрашњост ће бити густа.

Поред правилног загријавања рерне, користан трик за добро печену торту је и постављање калупа на средину рјешетке постављене на средњој висини. Ако печете више слојева и кора, обавезно пеците у серијама, једну по једну, јер пренатрпаност рерне може довести до неравномјерне распод‌јеле топлоте. Сам калуп такође игра важну улогу – тамнији калупи имају тенденцију да апсорбују топлоту, тако да то доводи до тамније преплануле боје, док свјетлији калупи доводе до свјетлије преплануле боје. Када је могуће, изаберите свјетлији плех да не бисте превише запекли колач.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана