Најбољи кућни рецепт за бадемово млијеко

GS
Најбољи кућни рецепт за бадемово млијеко

Бадемово млијеко најзаступљеније је биљно млијеко и највећа растућа индустрија млијека у свијету послије крављег.

У његовим благодатима уживају и људи који немају ограничења у исхрани или не избјегавају намирнице животињског поријекла, а има неколико здравствених бенефита, од нискокалоричног напитка до напитка богатог витаминима, минералима, влакнима и протеинима.

Ниски угљени хидрати

Бадемово млијеко садржи праву количину угљених хидрата, који су корисни тијелу да га претвори у врсту шећера потребних за енергију. Међутим, кад купујете бадемово млијеко морате пазити да купите оно које не садржи додатни бијели шећер.

Витамин Д

Недостатак витамина Д може довести до проблема у вези са костима, умора и слабих мишића. Млијеко справљено од бадема богат је извор витамина Д и његово редовно конзумирање може помоћи у превенцији недостатка овог витамина, који је кључан за здрав организам и имунитет.

Мало калорија

У поређењу са крављим млијеком, незаслађено бадемово млијеко има мало шећера и угљених хидрата. Има много мање калорија од крављег млијека. Стога је мало вјеројатно да ће повисити ниво шећера у крви и савршен је за оне који пазе на своју тежину.

Богато витамином Е

Богат је извор витамина Е који помаже у побољшању еластичности коже, а такође штити кожу од оштећења која настају дуготрајним излагањем сунцу.

Извор калцијума

За људе који не подносе лактозу и оне који одбацују кравље млијеко због веганства, бадемово млијеко често је обогаћено калцијумом, како би се осигурало да људи добију овај важан минерал. Калцијум је користан за здравље и развој костију.

Направите сами

Бадемово млијеко је сигурна и здрава алтернатива за кравље или сојино млијеко - не садржи лактозу ни глутен па га могу пити и особе осјетљиве на ове састојке, а једноставно га можете направити сами. За основни рецепт требају вам само двије намирнице, али можете му додати арому и засладити га по жељи.

Састојци:

1 шоља бадема

1 л воде

Припрема:

Намочите бадеме преко ноћи у води. Затим их наредног дана убаците у мултипрактик, наспите воду и миксајте док не добијете млијечнобијелу течност. Добијену течност затим проциједите (уз помоћ газе) и ваше домаће бадемово млијеко је готово. Прије миксања бадемима можете додати и неколико датула које ће природно засладити млијеко. Умјесто датула можете након цијеђења додати кашику меда или стевије.

За укусан напитак у којем ћете уживати у свако доба дана можете млијеку додати и прстохват цимета и кашичицу екстракта ванилије, а ако му додате двије чајне кашичице какаоа или чоколаде у праху, добили сте чоколадно млијеко.

Домаће бадемово млијеко држите у фрижидеру и потрошите га у року од три дана. Можете га користити као освјежавајући и храњив напитак, конзумирати га уз здраве пахуљице за доручак или га искористити за припрему домаћих посластица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана