Многи је конзумирају у прекомјерним количинама - храна због које можете да изгубите косу

ГС
Foto: Илустрација

Ако сте примијетили да вам коса опада више него што би требало, могући узрок проблема може се налазити у конзумацији ове хране.

Истраживање које је спровео тим научника са Медицинског и стоматолошког универзитета у Токију бавило се ефектом конзумације хране са високим садржајем масти на организам - посебно на појачан губитак косе. Ова студија објављена је у часопису "Nature", а дошла је до изненађујућих података.

Наиме, спроведен је експеримент над двије групе мишева. Једна група је добијала стандардну храну, док је друга добијала доста маснију. Истраживачи су претпостављали да ће они мишеви који су јели храну са већим процентом масти изгубити више длаке од прве групе која је добијала мање масну храну. И били су у праву. За четири дана, мишевима који су јели маснију храну појавили су се печати на тијелу без длака.

Губитак косе

Иако већина мисли да проблем ћелавости и губитка косе углавном погађа мушкарце, истраживања су показала да око 50 процената жена током живота доживи примјетан губитак косе. Постоји много фактора који утичу на знатно проређивање косе. Конзумација масне хране може бити један од узорничника. Уколико сматрате или вам љекар укаже да је то и код вас случај, можете покушати да регулишете исхрану и вјероватно успјети да успорите брзину опадања косе, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана