Многе домаћице праве грешку кад киселе купус: Ако ово стављате у буре, постаје штетан за цријева

GS
Foto: YT

Кисељење купуса је врло једноставно и ако се све уради како треба, онда се готов производ може добити за један дан, тврди нутриционисткиња.

Кисели купус јача имунитет и има бројна друга корисна својства, међутим, грешке у припреми могу да га учине нездравим, тврди руска нутриционисткиња Маргарита Корољева.

Нарочито ј е користан током сезоне прехлада и респираторних инфекција, па сви стручњаци препоручују да се једе јер је крцат витамином Ц и помаже да ојачате имунитет.

„Кисели купус садржи велику количину минерала, осим тога, богат је витамином Ц, као и пробиотицима. Ферментација млечне киселине током кисељења чини да тело више апсорбује ове састојке, а цревни микробиом добија ‘посластицу’ за јачање имунитета“, објаснила је она.

Кисељење купуса је врло једноставно и ако се све уради како треба, онда се готов производ може добити за један дан, тврди нутриционисткиња.

„Довољно је да ставите исецкан свеж купус, сипате прокувану воду собне температуре и затворите. Ферментација млечне киселине почиње након 18 сати, након још 5-6 сати добићете готов производ“, рекла је нутриционисткиња.

Главна ствар је да киселом купусу не додајете ништа више, каже нутрициониста. На примјер, неке домаћице користе шећер када киселе ову намирницу, али овај састојак негативно да утиче на особе са метаболичким поремећајима и прекомјерном тежином, подсјетила је стручњакиња.

Висок садржај соли у производу може да изазове задржавање течности у тијелу, наставила је. Додавање сирћета киселом купусу је такође озбиљна грешка.

„Уколико се сирће и зачини користе у великим количинама током ферментације, што неке домаћице практикују, онда купус губи своја здравствена својства и постаје веома непријатан за гастроинтестинални тракт. Осим тога, сирће потенцира проинфламаторне процесе у организму, посебно када већ су на почетку“, рекла је др Маргарита.

Ако је кисели купус правилно „остављен“, онда може да се конзумира свакодневно, закључила је нутриционисткиња, преноси Мондо.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана