Митови и истина о воћу

Г.С.
Митови и истина о воћу

Конзумирање воћа је укусан и здрав начин да додате хранљиве материје у вашу исхрану, без обзира у које доба дана га једете. Ево уобичајених митова и одговарајућих истина о најбољем времену за конзумирање воћа.

Научни докази

Воће увијек треба јести на празан стомак

- Ово је један од најчешћих митова о томе када треба јести воће. Мит тврди да конзумирање воћа уз друге оброке успорава варење, изазива гасове, нелагодност и низ других симптома.

Док влакна у воћу заиста могу успорити варење, остале тврдње су лажне и обмањујуће. Такође, ниједан научни доказ не подржава идеју да конзумирање воћа на празан стомак утиче на дуговјечност или ниво умора.

Конзумација воћа прије или послије оброка смањује његову хранљиву вриједност

- Према овом миту, јести воће непосредно прије или послије оброка није најбољи избор, јер се хранљиве материје некако губе. Међутим, то није тачно. Људско тијело је еволуирало да буде што ефикасније у апсорпцији хранљивих материја из хране.

Људи с дијабетесом треба да једу воће један до два сата прије или послије оброка.

- Постоји вјеровање да људи с дијабетесом често имају проблема с варењем и да конзумирање воћа одвојено од оброка на неки начин побољшава варење. Међутим, ниједан научни доказ не указује на то да уживање у воћу прије или послије оброка побољшава варење.

Пробавни систем

Најбоље доба дана за конзумирање воћа је јутро.

- Логика иза овог мита је да конзумирање хране с високим садржајем шећера, као што је воће, подиже ниво шећера у крви и „буди” пробавни систем. Уствари, свака храна која садржи угљикохидрате привремено ће повећати шећер у крви док се глукоза апсорбира, без обзира на доба дана. Истина је да је воће здраво у било које доба дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана