Мислимо да су здраве: Ове намирнице су погубне за наш организам

ГС
Foto: Илустрација

Постоји неколико високо прерађених опција које се рекламирају као здраве грицкалице или пића, а заправо могу да успоре метаболизам и тако отежају скидање килограма.

Она храна која нам је најдоступнија и најједноставнија за конзумирање најчешће је најмање здрава за наш струк.

Нутриционисти Хедер Хенкс, Лиза Ричардс и Бет Хокс тврде да би требало да се клонимо слатких, прерађених гранола плочица и воћних сокова из продавнице.

Гранола плочице
Најчешће се налазе на полицама са здравом храном, па многи посежу за њима када им треба брзи међуоброк.

Међутим, нутриционисти тврде да оне доносе више штете него користи, нарочито кад је у питању тјелесна тежина.

“Гранола плочице су најгора храна за мршављење јер су пуне рафинисаних шећера. Многи произвођачи тврде да су здраве јер садрже овас. И док је овас заиста добар извор влакана, проблем је у доданим састојцима који је чине нездравон намирницом”, објашњава Хенкс.

На то Ричардс додаје да се “прерађена храна производи од рафинисаних угљених хидрата који стварају упалу и уништавају здравље цријева”.

Умјесто за гранола плочицама, посегните за орашастим плодовима и воћем које ће вас држати ситима и дати вам потребну дозу енергије.

Воћни сокови
Воћни сокови такође су препуни непотребног шећера. Ако их пијете сваки дан, могу да проузрокују проблеме попут надутости, упале, успореног метаболизма и таложења килограма.

“На примјер, у једном соку од поморанџе од 350 милилитара, налази се око 31 грам шећера, што је 22 грама више него у истој количини најпознатијег газираног пића на свијету”, тврди Хокс.

Уз то, воћни сок из продавнице нема никакву хранљиву вриједност. Зато, бирајте здраве алтернативе које укључују незаслађени чај, воду или чак свјеже исцијеђени воћни сок, који је богат влакнима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана