Мед као лијек: Ево код чега све помаже

Г.С.
Foto: Архива

Мед је по својој љековитости једна од највриједнијих намирница и може се препоручити свима, било да је ријеч о здравим људима којима је важна превенција болести и очување здравља, или људи код којих имају одређене здравствене проблеме.

„Истина, постоје људи који могу бити алергични на мед, али је тај проценат изузетно мали, креће се и испод 1 посто. Није препоручљив ни за дјецу млађу од годину дана, а и након тога у прехрану дјетета треба га уводити врло постепено“, упозорава нутрициониста Никола Роца, водитељ Нутрименс Центра за природну исхрану, пише 24сата.хр.

Осим тога, мед може садржати споре бактерије које код тако мале дјеце могу изазвати ботулизам, акутно стање које изазивају отрови из бактерија, преноси Б92.

С друге стране, ако дијете има алергију на полен, може бити алергично и на мед од ових биљака, и на мед уопште, па га треба мало по мало уводити у исхрану. Уколико код дјетета примјетите осип, свраб на кожи или се дијете жали на грчеве након конзумирања меда, могуће је да је у питању алергијска реакција и добро је да се обратите педијатру. Међутим, код већине других, мед дјелује као природна терапија и може се препоручити за дневни унос без ограничења.  

- Истина је да треба водити рачуна да га конзумирамо умјерено, јер је богат шећером и садржи доста калорија. Међутим, један грам меда садржи око 4 калорије, а једна мала кашичица меда има око 5 грама, док велика кашика може да садржи до 20 грама меда. С обзиром да се ради о густој храни која је слатка, нутритивно веома богата и заситна, у већини случајева послије кашичице-двије обично више не можемо да је једемо, па ћемо тешко претјерати са уносом калорија само са медом, каже саговорник.

Не треба да га се 'плаше' ни дијабетичари, јер шећер који садржи мед долази у једноставном облику који наше тијело може оптимално да користи, као храна за мозак и друге органе, а са другим вриједним састојцима свакако представља бољи заслађивач од многих који се обично користе.

Многе студије су већ доказале да наше тијело задржава више калцијума из хране ако се обичан шећер замјени медом, а исто важи и за магнезијум. Мед је користан и за спортисте или особе које су изложене тешким физичким напорима, јер обезбјеђује брз извор енергије на дужи период, а данас је познато да има и снажно антиоксидативно дјеловање. Самим тим, добро је и за здравље крвних судова, односно кардиоваскуларног система.

- Многи људи не знају да мед садржи значајну количину гвожђа. Осим тога, стимулише производњу хемоглобина, односно јача крв, па се посебно препоручује женама које због менструације губе доста крви једном мјесечно и могу имати проблема са анемијом. Из истог разлога је користан и за хроничне болеснике код којих је недостатак гвожђа један од пратећих симптома болести, или само посљедица исцрпљености организма, каже нутрициониста Роко. У ту сврху посебно се препоручује смути који је комбинација меда и зеленог лиснатог поврћа, посебно кеља, додаје он.

- Такво поврће садржи хлорофил, а у кељу је и висок удио магнезијума, а у комбинацији са медом заправо уносите потпуно готов хемоглобин у организам, истиче руководилац Нутрименс центра.

Мед је, додаје, одличан конзерванс, па се може користити у комбинацији са неким љековитим намирницама, на примјер бијелим луком, куркумом, ђумбиром или циметом, тако да, поред свих позитивних својстава меда, добра својства ових храна се такође може боље користити.

Тако, на примјер, комбинација меда и куркуме може да се користи у превенцији Алцхајмерове болести. Рецепт је једноставан: на примјер, у једну кашику куркуме у праху треба додати 4 кашике меда и добро промијешати док не добијете густу пасту. Ову пасту можете чувати у фрижидеру неколико дана и користити кашичицу, двије дневно, да засладите чај. 

Осим што ћете га засладити, добијате и изузетно вриједан додатак исхрани који је веома љековит. И свакако бољи избор од неких капсула куркуме које ћете купити, а које садрже и низ других супстанци које нам нису потребне у исхрани, каже саговорник.

Наравно, увијек је добро имати на уму да квалитетан мед купујемо од провјерених произвођача, јер се на тржишту могу наћи и лошије верзије, а ако имате проблема са варењем након конзумирања меда, немојте заборавити да га увијек треба конзумирати тако да се најприје неко вријеме раствори у устима, и „залијте га” обавезно са мало воде или чаја.

Људи који га тешко подносе могу то да ријеше и ако га не конзумирају „на кашичицу“, већ раствореног у некој течности, чиме се неће изгубити његова позитивна својства.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана