Маст и уље вам више неће требати - прави се код куће и пун је витамина и минерала

б92
Foto: принтскрин

Маслац је све популарнији као алтернатива уљу, а свакако је и здравији избор... Посебно је заступљен у исхрани оних који избјегавају угљене хидрате, а све чешће помиње се и такозвани ги, односно прочишћени маслац.

Па, о чему је тачно ријеч и зашто је ова намирница одједном толико популарна? Ги је заправо врста високо прочишћеног путера, иако се као и обичан путер прави од крављег млека. Ипак, има мање млијечних протеина и лактозе, па је идеалан избор за све оне који су интолерантни на поменути састојак.

Овакав маслац традиционално се користи у азијској кухињи, а употребљава се за кување, пржење, као намаз или састојак неких специјалитета, па чак и у ајурведским терапијама.
 Наиме, ги се користи приликом ајурведских масажа и као основа за прављење масти за лијечење опекотина и осипа.

Ги се прави релативно лако, топљењем обичног, несланог путера. Он се загрева дуже од других врста путера, те зато и има јачи и орашастији укус, те тамнију нијансу. Треба знати и да ги има вишу тачку горења у односу на стандардни маслац, што значи да је идеалан за пржење.

Ги садржи и такозвану бутерну киселину, која игра есенцијалну улогу у здрављу пробаве, а може да има и антиинфламаторна својства. Ги путер такође садржи и велики број витамина и минерала, попут витамина А, Д, Е и К, а такође садржи и лецитин, јод и бета-систерол.

Наравно, баш попут маслаца ни ги није предвиђен за честу употребу, због високе калоријске вриједности, али с времена на време и у малим количинама је одличан избор за вашу исхрану.

Потребни састојци:

500 г органског, квалитетног, несланог маслаца

сито или газа

стаклена посуда или теглица

шупљикава кашика

Припрема:

Оставите маслац да се полако растопи на тихој ватри. Веома је важно да температура буде нижа, како маслац на крају не би потамнио.

Смањите температуру на најмањи ниво, како би се маслац лагано крчкао. Нема потребе стављати поклопац нити мешати масу. Послије неколико минута на површини ће се појавити пјена од бјеланчевина. Потребно је у континуитету скидати ту пену, све док течност не остане потпуно бистра.

Ги је готов када је бистар, златне боје и мирише на карамелу. Тада је потребно исфилтерисати га, односно продецити течног кроз веома фино сито (за ово може да послужи и стерилан газа) директно у стаклену теглицу.

Након филтрирања треба да се добије савршено бистар ги путер, а ако то није случај, једноставно га мало загрејте и поновите процес филтрирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана