Мало ко зна разлику између смеђих и бијелих јаја: Ево која су здравија, а која укуснија

Г.С.
Мало ко зна разлику између смеђих и бијелих јаја: Ево која су здравија, а која укуснија

Најчешће у нашим трговинама виђамо јаја са смеђом љуском у свим тоновима, иако можемо пронаћи и оне чија је љуска готово бијела.

Засигурно сте се и ви запитали због чега нека јаја имају смеђу, а нека бијелу љуску? Која су здравија, а која су укуснија?

Иако се чини да су бијела јаја посебнија од смеђих или да имају другачије нутритивне вриједности, заправо је све исто осим боје љуске. Бијела можда изгледају атрактивније, али стручњаци кажу да је љуска бијела само због једног разлога – носе их одређена пасмина кокоши.

Наиме, можда нисте знали, али бијела јаја носе расе кокошака које имају бијело перје. Коке које имају тамније перје носе смеђа јаја, али постоје и расе које, на примјер, носе јаја с плавом или зеленом љуском.

Нутриционисти пак истичу како су смеђа и бијела јаја једнака у погледу хранљивости: имају око 70 калорија, шест грама протеина и повећу количину витамина Б.

Код даљих поређења нема разлике ни у тврдоћи љуске. Ако сте понекад примјетили тврђу љуску код смеђих јаја, разлог за то је исти као и када је љуска чвршћа код бијелих. Младе коке носе јаја са тврђим љускама, а оне старије с нешто мекшим.

Стручњаци се слажу да је једина разлика што су носиље у природном узгоју најчешће с тамним перјем, а то утиче на квалитет јаја па би се могло закључити да ћете прије наћи боља јаја с тамном љуском, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана