Лубеница због врућине може експлодирати: Ако ово примјетите на њој - није за јело!

Г.С.
Foto: Илустрација

Лубенице могу пробудити лијепу експлозију укуса у вашим устима, но оне понекад буквално могу експлодирати, па ако примјетите на њој бијелу пјену, требате је избацити из куће.

Проф. др. Кит Шнејдер са Одјељења за науку о храни и људској исхрани Универзитета на Флориди, рекао је да је већ чуо о лубеницама које се пјене и/или експлодирају.

„То је вјероватно због врућине. Воће, ако је мало оштећено, може почети да се ферментише. Ако дође до довољне ферментације, која производи гас, може се створити довољно унутрашњег притиска да лубеница пукне или експлодира“, објаснио је.

„То је исти процес који се догађа у производњи пива и вина због гаса ЦО2 који ствара мехуриће у пиву“, истакао је.

Лубенице чувајте у фрижидеру

Понекад то узрокује да пјена почне да излази из лубенице. У другим, блажим случајевима, лубеница би се могла отворити уз прасак кад почнете да је сјечете.

Ако имате цијелу лубеницу, др. Шнајдер сјаветује да је чувате у фрижидеру. По правилу, ако она почне да производи било какву пјену, немојте је јести, преноси Ало.

„Лубеница се распада, па је најбоље да је вратите у продавницу или је једноставно баците“, рекао је стручњак.

А када сте у недоумици, додао је, можете се ослонити на свој нос да вам каже је ли сигурна за јело или није.

„Наши носеви су прилично добри у томе да нам говоре шта је сигурно за јело и ако воће лоше мирише, оно трули. Вјерујте свом носу“, објаснио је Шнајдер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана