Људи који пате од ове болести требали би избјегавати лубеницу

ГС
Људи који пате од ове болести требали би избјегавати лубеницу

Љетне врућине идеално је ублажити охлађеном слатком лубеницом.

Ово укусно сезонско воће углавном је састављено од воде, а идеално је за заслађивање јер има само 30 калорија на 100 грама. Такође је одличан извор витамина Б, Ц, витамина А, калија и магнезија. Ова посљедња два су важна за регулацију крвног притиска.

Љековита својства
Лубеница садржи антиоксиданте и активне супстанце које ублажавају упале у тијелу. Такође је диуретик, стимулише рад бубрега и повећава производњу урина, што погодује елиминацији токсина из организма. Чак су и сјеменке корисне, богате су изворима магнезија, фосфора, калија и других минерала.

У азијској медицини сјеме лубенице се користи за чишћење бубрега и у друге медицинске сврхе.

Лубеница је богата ликопеном – антиоксидансом који спречава болести срца и крвотока. Такођер садржи влакна која смањују ниво лошег холестерола. Ипак, дијабетичари треба да буду опрезни јер једна велика кришка има 20 грама шећера, па је боље да конзумирају воће са нижим гликемијским индексом.

Повећава либидо
Једна од мање познатих ствари је да је лубеница добра за либидо јер садржи фитохемију цитрулин која има својство опуштања крвних судова. У тијелу се претвара у аргинин, аминокиселину која је корисна за васкуларни систем јер даје еластичност зидовима артерија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана