Љекари потврдили: Храна коју Срби често једу повећава ризик од деменције

ГС
Foto: Илустрација

Ново истраживање тврди да конзумирање ултрапрерађене хране повећава ризик од деменције.

Ултрапрерађена храна попут смрзнуте пице и готових јела чине наш ужурбани живот много лакшим. Осим што нам штеди вријеме, најчешће је и веома укусна због чега је тако често бирамо.

Међутим, ако више од 20 одсто вашег дневног уноса калорија чини ултрапрерађена храна, можда повећавате ризик од когнитивног пада, показало је ново истраживање.

Та количина би износила око 400 калорија дневно у дијети од 2.000 калорија дневно. Поређења ради, мала наруџба помфрита и обичног чизбургера садржи укупно 530 калорија.

Дио мозга укључен у извршно функционирање - способност обраде информација и доношења одлука - посебно је тешко погођен, према студији.

Мушкарци и жене у студији који су јели највише ултрапрерађене хране имали су 25 одсто бржу стопу пада извршне функције и 28 одсто бржу стопу укупног когнитивног оштећења с онима који су јели превише прерађене хране.

"Иако је ово студија повезаности, која није осмишљена да докаже узрок и посљедицу, постоји низ или елементи који потврђују претпоставку да се одређено убрзање когнитивног пропадања може приписати ултраобрађеној храни", рекао је доктор Дејвид Катз.

"Величина узорка је велика, а праћење опсежно. Иако нема доказа, ово је довољно робусно да бисмо могли закључити да је ултрапрерађена храна вјероватно лоша за наш мозак", појашњава.

Међутим, дошло је до занимљивог преокрета. Ако је квалитет цјелокупне исхране био висок – што значи да је особа јела и пуно непрерађеног воћа и поврћа, житарица и здравих извора протеина – повезаност између ултрапрерађене хране и когнитивног пада је нестала, рекао је Катз.

Студија је пратила преко 10.000 Бразилаца у периоду до 10 година. Нешто више од половине учесника студије биле су жене, бјелци или факултетски образовани, док је просјечна старост била 51 година, преноси Б92.

Осим утицаја на когницију, већ је познато да ултрапрерађена храна повећава ризик од гојазности, проблема са срцем и циркулацијом , дијабетеса , рака и краћег животног вијека .

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана