Креативни и забавни начини украшавања васкршњих јаја

ГС
Креативни и забавни начини украшавања васкршњих јаја

Фарбање јаја за Васкрс је један од најпознатијих обичаја који прате највећи хришћански празник. Домаћице јаја обично боје на Велики петак, а укућани се њима куцају на дан Васкрса. Најтраженије технике за фарбање јаја су оне које дају врло лијеп резултат, а уједно су природне, без хемије која би продрла у јаја кроз љуску.

Како избијелити јаја?

Да би се јаја лијепо обојила, она треба да буду бијела, а не жута. Све што вам треба је сирће и мало времена јер за само неколико минута сирће скида боју са љуске јаја. Сирће ће посвијетлити смеђа јаја до блиједокремасте или чак бијеле боје и онда ћете моћи да их офарбате у најљепше нијансе.

Довољно је да јаја ставите у воду са сирћетом и, кад проври, сперите их и очистите сунђерчићем.

Технике за фарбање јаја

Фарбање васкршњих јаја је традиција која датира стотинама година уназад, до данас. То је и један од најзабавнијих васкршњих обичаја јер у цијеи процес можете да укључите и дјецу.

Оно што све чини још бољим је то што сада постоји много различитих начина за фарбање васкршњих јаја, од традиционалних метода до шик нових техника за које можда никада нисте

Фарбање јаја фолијом

За ову технику требаће вам јаја, алуминијумска фолија, боја и сирће.

Прво јаја избијелите у кипућој води са сирћетом. Онда лагано згужвајте алу-фолију, па је потом исправите и у њу увијте кувана јаја.

Боју сипајте у чинију, ставите двије кашике сирћета и додајте воде. Добро промијешајте.

Стављајте јаја у течност и оставите их да стоје 30 минута. На крају извадите јаја, развијте фолију и добићете предивна мермерна јаја која ће одушевити све укућане.

Фарбање јаја креп папиром

За ову технику су вам потребни креп папир, сирће, кувана јаја, бојице, врућа вода.

У посуде ставите неколико поцијепаних трака креп папира (што више додате, то су боје јаче). Потражите креп папир који пушта боју када је мокар.

Додајте једну кашику сирћета. Сипајте мало вреле воде и оставите да одстоји. Што дуже буде стајало, боје ће бити тамније.

Уроните јаја у посуде за боје и оставите неколико минута. Што их дуже оставите унутра, то ће боја бити јача.

На крају јаја оставите да се осуше.

Фарбање јаја у луковини

За фарбање јаја у луковини ће вам требати 2,5 литра воде, љуске од 10 великих главица лука, 200 милилитара винског сирћетадвије кашике соли, 10 јаја, уље папирни, убруси, травке, чарапе најлонке.

Убаците љуске лука у посуду за кување средње величине. У шерпу сипајте воду и 200 милилитара сирћета. Додајте со и пустите да прокључа. Смањите ватру на средњу јачину и кувајте око 40 минута. Склоните са ватре и оставите 10-15 минута да се мало охлади.

Јаја добро оперите и осушите кухињском крпом. Благо их науљите и на њих по жељи налиепите травчице, рецимо дјетелину. Пажљиво јаје убаците у најлон чарапу и са обје стране привежите концем. Наставите тако са сваким јајетом.

Пажљиво стављајте једно по једно јаје у луковину и кувајте на средњој ватри око 30 минута.

Уклоните са ватре и оставите јаја да одстоје у лонцу најмање пола сата. Пребаците их онда на тањир и оставите да се осуше, а на крају их премажите уљем да се лепо сијају.

Фарбање јаја у вину

Све што вам треба за ову технику, осим јаја, јесте вино.

У шерпу ставите флашу црног вина и пустите да прокључа. Онда у вино пажљиво спуштајте јаја. Оставите да се кувају око осам минута ако више волите мека или 15 минута за тврдо кувана јаја.

Када уклоните шерпу са ватре, оставите јаја да одстоје у црвеном вину до шест сати. У зависности од пигмента у вину, јаја ће вјероватно бити од плавичасто љубичасте до сасвим тамне боје. Када извадите јаја из вина, примијетићете да имају мале кристале на себи који ће им дати додатни сјај.

Фарбање јаја природним бојама

Једна од природних техника фарбања јаја је она с чајем од хибискуса.

У два литра воде скувајте три шоље цветића хибискуса. Убаците јаја директно у кључалу воду.

Кувајте их 15 минута, а затим извадите из воде да се охладе.

Испрва ће јаја бити розикаста, али како се буду сушила добиће прелијепу љубичасту и тегет боју.

По жељи их премажите уљем.

Фарбање јаја воском

Прелепа васкршња јаја добићете и ако их офарбате уз помоћ воска.

За ову методу требаће вам, осим јаја, луковина и восак. Најбоље би било да имате домаћа јаја, која су свјетлија, а не она тамнија јер се у том случају боја неће лијепо примити, пише Нова.рс.

Али и ако имате тамнија јаја, можете да их избеијлите. Биће довољно да их прокувате у води са алкохолним сирћетом. Само пазите да током кувања скидате тамну пјену која се накупља на површини. На крају јаја под млазом воде обришите сунђерчићем.

Што се воска тиче, биће вам довољан мањи комад, али све зависи од тога колико јаја имате и колико је воде од луковине у шерпи.

Воду с луковином ставите на ватру и пустите да се крчка око пола сата, сат. Најбоље је ако сте луковину потопили у воду пар дана прије фарбања да се боја лијепо отпусти.

Потом луковину скините с ватре и извадите љуске лука из течности. Треба да вам остане само лијепа тамнобраон течност.

Ту обојену воду вратите на ватру и пред кључање убаците восак. Њега је најбоље претходно насјецкати и тако уситњеног га убацити. Како се буде топио, он ће почети да оставља траг по површини воде. То је знак да у воду треба да почнете да спуштате јаја.

Јаја држите на ватри док се тихо крчкају око пола сата.

Онда шерпу склоните са шпорета и оставите да се охлади. На крају јаја пажљиво извадите, пребришите крпом или убрусом и науљите. Тамо гдје се хватао восак она ће бити свелија, а на другим мјестима тамнија. И сва ће бити различита, права мала умјетничка дјела.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана