Краставци су одлични у салатама и сендвичима, али јесте ли их икада пробали испржити?

ГС
Краставци су одлични у салатама и сендвичима, али јесте ли их икада пробали испржити?

Краставци су поврће које је посебно популарно љети и могу се послужити на разне начине.

Краставце киселимо, стављамо у салате, у сендвиче и мијешамо с џином. Но је ли вам икада пало на памет пржити краставац?

Вјеројатно није, али бисте након овог текста могли покушати.

Краставци се могу пржити и чешћи су у азијским кухињама, али никако не би требали бити резервирани само за тај дио свијета.
Како год планирате пржити краставце, најбоље је прво уклонити сјеменке. Овај кључни корак смањит ће количину воде која се ослобађа тијеком кухања. Краставац преполовите по дужини па малом кашиком издубите сјеменке. Затим попречно нарежите на плошке дебљине око 1.5 цм. Иако није обавезно, сољење нарезаног краставца прије кухања помоћи ће извући вишак текућине.

Премјестите нарезане краставце у цједило постављено изнад здјеле и поспите сољу. Оставите да одстоји 20 до 30 минута, а затим добро исперите под хладном текућом водом. Прије него што их додате у врућу таву с уљем, обавезно их осушите папирнатим убрусима или чистом крпом за посуђе.

Нарезани краставци имају слично вријеме пржења као и тиквице, само неколико минута док не омекшају. Како бисте спријечили да краставци тијеком пржења постану кашасти, држите се брзих метода кухања као што су сотирање и печење у wоку, али ако их планирате користити за чорбу или јуху, није толико важно колико дуго ће се пржити.

Окус пржених краставаца најбоље се може успоредити с окусом сирових краставаца, само су другачије текстуре. Пржење краставаца смањит ће њихову препознатљиву хрскавост, али то није ни лоше за промјену. Добро се слажу с разним окусима, укључујући бијели лук, ђумбир, соју и пржени сезам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана