Кора од црвеног лука снижава крвни притисак и спречава зачепљење артерија – не бацајте је

ГС
Foto: Илустрација

Нутриционисти упозоравају да оне дијелове поврћа и поврћа који су најздравији бацамо у смеће и заиста можемо да их искористимо.

Тако бацамо кору црвеног лука, кору поморанџе и лубеницу. Стручњаци тврде да кора лука садржи кверцетин, биљни пигмент који може помоћи у снижавању крвног притиска и спречавању зачепљења артерија.

Такође има антиинфламаторни ефекат. Наравно, кору црвеног лука нећемо јести сирову, али можете је додати у супе и чорбе током кувања. Извадите је прије сервирања.

Листови броколија такође ће се најчешће бацати. Али то је права штета јер су пуни витамина А и Ц. Нису јестиви само цвјетни, зелени дијелови, већ цијела биљка. Листове можете кувати као купус и јести стабљику као хрскаву, здраву ужину.

Листови целера се такође често занемарују и бацају, иако садрже и до пет пута више магнезијума и калцијума од корена који тако често једемо. Листови такође садрже витамин Ц и моћне антиоксиданте који могу помоћи у борби против рака, срчаних болести, па чак и старења.

Скоро увијек бацамо кору од поморанџе и дињу. Али ови дијелови се могу користити и са остатком воћа, посебно ако правите сок од свјежег воћа. Кора лубенице и диње богата је цитрулином, аминокиселином која побољшава циркулацију. Кора поморанџе је пуна влакана, флавоноида и витамина.

Стабљика блитве се често баци, али је одлична за јело и садржи глутамин, антиоксиданте и фенолна једињења. Саме стабљике блитве могу се кувати као шпаргле, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана