Колико мандарина дневно треба појести

ГС
Foto: Илустрација

Мирисне, сочне и богате витамином Ц, мандарине су неизоставан вијесник јесење и зимске сезоне.

С обзиром на то да изузетно освјежавају и да садрже око 80 одсто потребног дневног уноса витамина Ц, питање је колико мандарина дневно треба да поједемо?

Познато као наш савезник у стицању јаког имунитета, ово воће храни и кожу. Здрав ниво витамина Ц у тијелу игра виталну улогу у томе како тијело производи колаген, који чини да наша кожа има младалачки изглед. Такође се показало да витамин Ц може спријечити и лијечити оштеćења коже изазвана излагањем сунцу.

Још једна предност високог садржаја витамина Ц у мандаринама је подршка здрављу очију одлагањем појаве катаракте и дегенерације макуле, преноси Телеграф.

Постоје докази да витамин Ц и други нутритивни антиоксиданти могу помоćи да очи дуже буду здраве.

Мандарине имају умјерену количину витамина А. Око 100 грама мандарина обезбјеђује приближно 14 одсто дневног препорученог уноса овог витамина.

Како стручњаци препоручују пет порција воćа дневно, мандарине су одличан начин да се постигне овај циљ - једна мандарина је отприлике једнака једној порцији воćа, преноси Wебмд.цом. Дакле, пет мандарина дневно задовољава наше нутритивне потребе.

Мандарина помаже у борби са лошим холестеролом. Како је богата дијететским влакнима и позитивно делује на пробаву, помоћи ће и у задржавању добре линије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана