Колико мандарина дневно смијете да поједете?

Г.С.
Foto: Архива

Управо је стигла сезона мандарина, једног од најомиљенијих плодова хладних мјесеци

Ови мали, сочни цитруси неодољивог мириса и слатко-киселог укуса постали су симбол свјежине и здравља. Сада је право вријеме да уживате у мандаринама које су у пуном јеку на пијацама и супермаркетима.

У наставку погледајте зашто треба редовно да конзумирате мандарине, колико калорија садрже, колико се препоручује јести дневно.

Нутритивна вриједност мандарина

Мандарина је нискокалорично воће богато витаминима, минералима и антиоксидансима те су изврстан извор бројних важних нутријената. Једна средња мандарина (око 88 грама) садржи:

47 калорија
12 грама угљених хидрата
2 грама влакана
9 грама шећера
0,7 грама протеина
0,3 грама масти
26% дневне потребе за витамином Ц

Осим тога, мандарине садрже и значајне количине магнезијума, калијума, бакра и гвожђа. Ове мале воћке су права нутритивна бомба која може значајно допринијети вашем свакодневном уносу витамина и минерала.

Мандарина и њени здравствени ефекти

Редовна конзумација мандарина доноси бројне здравствене предности, од јачања имунолошког система до побољшања здравља срца и коже. То је укусно, нискокалорично воће које обезбјеђује многе есенцијалне храњиве материје које подржавају опште здравље. Ево неколико кључних предности конзумирања мандарина:

Јачање имунолошког система

Мандарине су богате витамином Ц, који је кључан за јачање имунолошког система. Помаже у борби против инфекција, вируса и прехлада, као и у регенерацији ткива.

Побољшање здравља коже

Витамин Ц у мандаринама такође стимулише производњу колагена, који побољшава еластичност коже и помаже у зацјељивању рана и одржавању младалачког изгледа коже.

Здравље срца

Калијум у мандаринама помаже у регулисању крвног притиска и смањује ризик од кардиоваскуларних болести. Флавоноиди попут хесперидина дјелују као антиоксиданси, што додатно побољшава здравље срца и смањује упале.

Подршка дигестивном систему

Мандарине су богате влакнима која помажу варењу, спречавају затвор и регулишу здраво варење. Редовна конзумација влакана такође помаже у одржавању здраве тјелесне тежине.

Снижавање холестерола

Флавоноиди и влакна у мандаринама могу помоћи у смањењу нивоа лошег (ЛДЛ) холестерола, чиме се смањује ризик од срчаних обољења.

Заштита од хроничних болести

Антиоксиданси, укључујући витамин Ц и флавоноиде, штите ћелије од оштећења изазваних слободним радикалима, чиме се смањује ризик од хроничних болести као што су рак, дијабетес и болести срца.

 

Одржавање здравља очију

Витамин А у мандаринама помаже у одржавању здравља очију, побољшава ноћни вид и смањује ризик од развоја очних болести повезаних са старењем, као што је макуларна дегенерација, преноси Крстарица.

Хидратација тијела

Мандарине се састоје од високог процента воде, која помаже у хидратацији тијела и одржавању оптималног функционисања органа.

Регулација тјелесне тежине

Мандарине имају мало калорија, богате влакнима и водом, што их чини одличним избором за ужину која може помоћи у контроли апетита и одржавању здраве тежине.

Здравље костију

Калцијум и магнезијум, присутни у мањим количинама, помажу у одржавању здравља костију и смањују ризик од остеопорозе.

Колико мандарина дневно?

Иако не постоји чврсто правило о томе колико мандарина треба да једете дневно, стручњаци препоручују конзумирање 2-3 мандарине дневно као дио уравнотежене исхране. Ово ће вам обезбиједити довољан унос витамина Ц и других важних храњивих материја, без прекомјерног уноса шећера.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана