Који је најздравији начин припреме јаја?

GS
Foto: Twitter

Јаја су јефтина, али невјероватно храњива храна. Садрже релативно мало калорија, али и бјеланчевине, витамине, минерале, здраве масти и многе друге храњиве материје у траговима.

Ипак, начин на који припремате јаја може утицати на њихову храњивост. Због тога погледајте анализу најпопуларнијих метода припремања:

Кувана

Тврдо кувана јаја кувају се у љусци у шерпи кључале воде између 6 и 10 минута, у зависности од тога колико желите да жуманце буде тврдо. Што их дуже будете кували, жуманце ће постати тврђе.

Поширана

Поширана јаја се припремају тако да се разбију у води која је на температури између 71 и 82 степени и кувају се 2,5 до 3 минута.

Пржена

Пржена јаја се разбију у врућ тигањ у који сте претходно додали масноћу. Можете их пржити само с једне стране како бисте добили јаје на око или с обе стране.

Печена

Печена јаја припремају се у врућој рерни у посуди.

Кајгана

Кајгана се припрема тако да се јаја измуте у посуди, потом улију у врућ тигањ и мијешају на лаганој ватри док се не испеку.

Омлет

Да бисте направили омлет, јаја се измуте, улију у врућ тигањ и полако пеку на лаганој ватри док не постану чврста. За разлику од кајгане, омлет се не меша након што се јаја излију у тигањ.

Микроталасна пећ

Микроталасне пећи могу се користити за припремање јаја на много различитих начина. За кување јаја у микроталасној пећи потребно је много мање времена него за шпоретом. Међутим, обично није добра идеја јаја у љусци припремати у микроталасној зато што се притисак у њима може брзо повећати и она могу експлодирати.

Кување јаја неке храњиве материје чини сварљивијим

Кување јаја чини их сигурнијима за јело, а такође олакшава пробаву неких њихових храњивих састојака. Један од примјера за то су протеини у јајима. Студије су показале да она постају сварљивија кад се загрију.

Једно истраживање открило је да би људско тијело могло да искористи 91% протеина у куваним јајима, у поређењу са само 51% у сировим јајима.

Сматра се да до ове промене приликом варења долази јер топлота узрокује структурне промене у протеинима јаја. У сировим јајима велики протеинска једињења одвојена су једна од других и спојени су у сложене, увијене структуре. Када су протеини кувани, топлота прекида слабе везе које их држе у форми. Протеини тада стварају нове везе с осталим протеинима око себе. Те нове везе у куваном јајету лакше су за ваше тело.

Протеини у сировим јајима такође могу ометати доступност микрохрањивог биотина. Јаја су добар извор биотина, који је важан храњиви састојак који се користи у метаболизму масти и шећера. Такође је познат као витамин Б7 или витамин Х. У сировим јајима протеин у бјеланцима под називом авидин веже се на биотин, чинећи га недоступним вашем тијелу за употребу. Међутим, када се јаја кувају, топлота узрокује структурне промјене у авидину, што га чини мање ефикасним у везивању на биотин. То олакшава апсорпцију биотина.

Иако кување јаја чини неке храњиве материје лакше за варење, оне могу оштетити друге.

Ово није необично. Кување већине намирница резултираће смањењем неких храњивих састојака, посебно ако се припремају на високим температурама у дужем временском раздобљу.

Студије су испитале овај феномен у јајима. Једно истраживање је открило да се у јајима кувањем смањује удео витамина А за око 17 до 20%. Кување такође може значајно смањити број антиоксиданата у јајима, а једно је истраживање показало да уобичајене методе припремања, укључујући микроталасни пећ, кување и пржење јаја, смањују број одређених антиоксиданата за 6 до 18%.

Такође, кад се јаја припремају на високим температурама, холестерол у њима може оксидирати и стварати једињења познате као оксистероли. Неке људе то забрињава, будући да су оксидирани холестерол и оксистероли у крви повезани с повећаним ризиком од срчаних болести.

Све у свему, краће и мање вреле методе кувања узрокују мању оксидацију холестерола и помажу у задржавању већине храњивих састојака у јајима. Из тог разлога печена у рерни, у облику фритате и кувана (тврда или мека) јаја могу бити најздравија за јело. Ови начини припремања такође не додају никакве непотребне калорије, пише Хелтлајн.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана