Kоје су све здравствене предности тиквица

GS
Foto: Arhiva

Уколико сте примјетили тиквице на пијацама то је знак да је љето полако почело да стиже. Ова намирница отвара своју сезону крајем прољећа и почетком љета када се највише бере.

Не само да су зелене и жуте тиквице врло укусне, доступне и имају примјену у бројним јелима, оне нуде и много предности у погледу исхране.

Трагови биљних предака тиквица први пут су пронађени прије више хиљада година у Централној и Јужној Америци, док први докази о овом поврћу, односно воћу, датирају из 1901. године у Милану. Убрзо постају популарне широм Европе, и свијета, тако да су сада дио бројних кухиња, преноси Крстарица.

Сматра се да једна порција сјецканих тиквица (једна шоља), има 21 калорију, 1,5 грама протеина, мање од пола грама масти, 3,9 грама угљених хидрата, укључујући 1,24 грама влакана и око 3,1 грама (природних) шећера.

Предности тиквица

Богате антиоксидансима за подршку имунолошком здрављу

У тиквицама ћете наћи много витамина А и Ц и мноштво биљних једињења, укључујући полифеноле и каротеноиде, групу биљних пигмената. Сви ови микронутријенти су антиоксиданси који помажу тијелу да смањи упалу и да се бори против слободних радикала. Слободни радикали су нестабилни молекули који, када им се дозволи да се нагомилају у великим количинама у цијелом тијелу, могу довести до скоро сваке хроничне болести.

Тиквице садрже важне хранљиве материје за здравље очију

Када је у питању одржавање здравих очију и вида, тиквице такође могу бити корисне. Два каротеноида која се налазе у овој тикви, лутеин и зеаксантин, повезани су са побољшаним здрављем очију, као и витамин А. Лутеин и зеаксантин се заправо акумулирају у мрежњачи, помажући у спречавању очних болести повезаних са старењем, попут катаракте и макуларне дегенерације.

Утичу на холестерол и крвни притисак

Познато је да тиквице подржавају и здравље срца, захваљујући садржају влакана, калијума, магнезијума и витамина К. У тиквицама ћете пронаћи пектин, врсту растворљивих влакана која се везују за холестерол у гастроинтестиналном тракту, излучујући га из тијела кроз отпад, а не апсорбују се у крв. Унос влакана такође може допринијети нормалном нивоу крвног притиска, кључно за оптимално здравље срца. У међувремену, калијум и магнезијум су електролити који играју виталну улогу у нормалном ритму откуцаја срца. И на крају, витамин К је саставни дио здравог згрушавања крви, још један важан аспект укупног здравља срца.

Обезбјеђују влакна за здраво варење и микробиом цријева

Растворљива влакна која се налазе у тиквицама су корисна за здраве бактерије у цријевима. Висок садржај воде који се налази у тиквицама није само хидратантан – он ће такође помоћи у подршци варењу, олакшавању апсорпције хранљивих материја и спречавању уобичајених проблема као што је затвор.

Тиквице нуде важне витамине Б фолне киселине и Б6

Поред свих горе наведених хранљивих материја које се налазе у тиквицама, наћи ћете и витамине Б фолне киселине и витамин Б6.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана