Која конзерва је здравија: Туњевина у уљу или води?

Г.С.
Која конзерва је здравија: Туњевина у уљу или води?

Иако се можда чини да су туњевинa у уљу или нa води подједнако здраве, постоје суптилне разлике које могу утицати на ваше здравље.

Прво, хајде да размотримо нутритивне карактеристике обе врсте.

Туњевина у уљу има тенденцију да буде богатија калоријама и мастима. Уље у којем се конзерви налази може бити биљно или рибље уље. Док рибље уље може садржати корисне омега-3 масне киселине, биљна уља често имају висок садржај засићених и транс масти, које се повезују са лошим здравственим исходима попут срчаних болести.

С друге стране, туњевина у води обично садржи мање калорија и масти, јер се вода користи умјесто уља као средство за конзервирање. Ово може бити бољи избор за оне који покушавају да одрже ниску калоријску или нискомасну исхрану, преноси Ало.

Међутим, постоји један важан фактор који треба узети у обзир: садржај хранљивих састојака.

Конзерве туњевине често се прерађују и могу садржати додате соли или друге адитиве како би се побољшао укус или продужио рок трајања. При одабиру између туњевине у уљу или води, важно је прочитати етикету и обратити пажњу на садржај натријума и додатих шећера.

Још један фактор који треба узети у обзир је укус. Неки људи сматрају да туњевина у уљу има богатији и интензивнији укус од оне у води. Међутим, то може зависити од личних преференција и начина на који се туњевина користи у рецептима.

На крају, одлука између туњевине у уљу или води зависи од ваших индивидуалних здравствених циљева, преференција укуса и начина на који планирате да је користите у својој исхрани. Без обзира на избор, важно је конзумирати туњевину умјерено као дио уравнотежене исхране.

Дакле, када следећи пут бирате између туњевине у уљу или води, обратите пажњу на нутритивне информације на етикети и донесите одлуку која ће најбоље одговарати вашим потребама и циљевима у исхрани.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана