Ко је измислио чизкејк?

ГС
Foto: Илустрација

Чизкејк, једна од најомиљенијих посластица, глобалну популарност стекла је посљедњих деценија. Упркос увреженом мишљењу да је овај десерт измишљен на сјеверу Европе, одакле је, у вријеме миграције ка америчком континенту, отпутовао и настанио се у Њујорку, његова постојбина заправо је Медитеран.

Демократија, умјетност, филозофија... на листу доприноса које су стари Грци дали западној и свјетској цивилизацији, можемо додати још један - чизкејк!

Популарни колач од сира заправо су измислили Грци.

Атињанин Наукратитис је забиљежио први рецепт за колач од сира 230. године нове ере, као десерт који се служио на свадбама. Ово је најстарији познати грчки рецепт и био је прилично једноставан: излупати сир док не постане глатка маса, помијешати га у месинганој тепсији са медом, додати пшенично брашно, испећи на ватри, оставити да се охлади, па послужити.
Према неким изворима, у старој Грчкој колач од сира је био сервиран и спортистима на првим олимпијским играма 776. године п.н.е. да им обезбиједи енергију.

Када су Римљани освојили Грчку, модификовали су рецепт додавањем мрвљеног сира и јаја, а сервирали су га топло. Имали су три верзије колача од сира, које су звали либум, плацента и савилум и служили су их у посебним приликама.

Са кором која се пекла посебно, пљоснати колач плацента најсличнији је модерној верзији чизкејка какву данас знамо.

На крају се рецепт проширио на сјеверну и источну Европу. Експериментисало се, при чему је сваки регион користио своје домаће састојке, па је сваки чизкејк имао свој јединствен начин припреме и арому.

Са исељеницима, традиција прављења колача од сира прешла је Атлантик.

Ипак, када је у Америци измишљен крем сир 1872, који је касније брендиран под именом Филаделфија, у деценијама које су услиједиле њујоршки пекари почели су са употребом таквог сира за производњу десерта, па је тако тридесетих година прошлог вијека популарни чизкејк добио изглед и укус какав нам је познат и данас, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана