“Кинеска јабука” чудотворна је за здравље: Знате ли о којем се воћу ради?

GS
Foto: Ilustracija

Сматра се да је поријекло наранџe Кина и сјеверна Индија. Име наранџа изведено је од санскртске ријечи за воће нарангах односно нарања, што значи наранџаст.

Наранџа је уз то и традиционални кинески симбол за срећу и просперитет, јер златна боја воћа, по њиховој традицији, симболизира богатство. Наранџу често називају и “кинеска јабука”.

У народу је позната изрека како је ”сок од наранче ујутро злато, у подне сребро, а навече бронза”, стога дан започните чашом овог укусног, угодног и здравог воћа, од којега се може приправити безброј изврсних пића, али и јела, посебно изванредних колача.

Јер, наранџe, не само што су храњиве и изврстан ”спремник” бројних витамина, оне су уједно и изнимно освјежавајуће и кријепе цијело тијело, упозоравају деценијама бројне проведене студије, али и водећи свјетски нутриционисти, а пише и један од најугледнијих свјетских портала о здрављу Хелтлајн.

Наранџe су једно од најљековитијих врста воћа на свијету, а најпознатије су њена жута и црвена сорта. Њихова љековитост толико је огромна, да би се о томе могле исписати десетине хиљада страница.

”Наранчасто злато”

Богате су витаминима Ц и А, потичу пробаву, јачају срце, смањују крвни тлак, а набрајати би се могло у недоглед. Иако је цијеђени сок наранџe изнимно здрав, њу је ипак најбоље појести цијелу, јер се цијеђењем губи дио воћних влакана која су изврсна за пробаву.

Уочи доласка јесени, хладнијега времена, а с њиме и бројних прехлада, вироза, кашљуцања и шмрцања, једна је наранџа дневно довољна како бисмо ојачали имунитет и обранили се од вируса. Надаље, редовита конзумација може значајно смањити ризик и од развоја бубрежних каменаца.

Ако којим случајем имате своје непрскане наранџe, немојте бацати кору, јер и она је пуна здравих минерала, па је искористите и нарибајте у колач, а од коре се праве и разне посластице.

Неке од благодати наранџe: снижава холестерол и крви тлак, помаже у борби против вируса, пушачима враћа потребни витамин Ц којега никотин уништава, богата је магнезијем, калцијем и калијем, побољшава изглед косе и коже те спрјечава алергије. Одлична је и у борби против килограма, јер садржи велик удио воде, преноси Хина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана