Како скувати прави домаћи пекмез од шљива

ГС
Како скувати прави домаћи пекмез од шљива

Спремамо зимницу пуном паром, а ускоро је на реду и пекмез од шљива, љиве које се користе за кување домаћег пекмеза углавном су домаће плаве шљиве, дугуљастих плавољубичастих плодова какве има готово сваки воћњак.

Одаберите скроз зреле шљиве

Кад бирате шљиве, немојте узимати оне које нису још потпуно зреле и које су зеленкасте изнутра. Нису довољно слатке па ћете морати додати више шећера, а неће се ни распасти како треба па пекмез неће имати ону кремасту и лагано љепљиву текстуру какву треба имати.

Шљиве које требате су изнутра жутонаранчасте боје, но припазите да нису превише зреле, то ћете препознати ако имају “ракијасти” мирис. Важно је и да нигдје нису натруле јер би вам то могло покварити цијелу туру скуваног пекмеза.

Додајте нешто за арому

Што се додатака тиче, шећер се традиционално додаје, иако постоје и верзије без. Још љепши мирис и окус пекмезу ће дати мало рума, а није лоше ставити наврх ножа цимета и коју кашичицу екстракта ванилије.

Битно је да се пекмез добро укува и не требате додавати никакве конзервансе, у чистим и добро затвореним теглама ће без проблема на тамном и хладном мјесту трајати двије године.

Како сачувати пекмез од кварења

Како би се створио вакуум у тегли да би мирно могла дочекати зиму, па и прољеће, а без да се поквари, потребно је тегле ставити у рерну или “закувати” на пећи.

Ако се одлучите за рерну, загријте је на 140 степени, угасите па одмах унутра ставите затворене тегле и оставите преко ноћи да се охладе заједно с рерном.

Ако радите на пећи, у велики лонац ставите тегле, улијте воде до 2/3 висине тегли и закухајте. Чим крену мјехурићи, угасите и оставите да се све заједно охлади у води.

У оба случаја ћете на крају, када се све охлади, видјети како се средина чепа, то јест поклопца, увукла према унутра. То значи да је све ок и да тегле можете преселити у оставу или неку полицу на тамнијем мјесту која није директно изложена сунцу и спремне су за зиму, преноси Mondo.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана