Како се у Бечу намирнице штите од пропадања

ГС
Foto: Кликс

У ланцу производње, продаје и куповине на свјетском нивоу се баци око 30% јестиве хране, од тога готово половина у домаћинствима.

Утолико је важније да дјеца и млади препознају вриједност намирница и упознају креативну кухињу.

Бечки стручњаци су представили мјере против расипања хране у склопу радионица "Избјегавање бацања хране у школама" организације за еколошко савјетовање " DIE UMWELTBERATUNG".

Правилним опхођењем са намирницама на годишњем нивоу у Аустрији би се могло избјећи више од милион тона бачене хране. Бацање намирница је етички и еколошки упитно. "Еколошки најтеже падају бачене намирнице животињског поријекла, јер је њихова производња повезана са високим емисијама стакленичких плинова" објашњава бечка савјетница за околиш Габриеле Хомолка.

У оквиру радионица стручњаци су пренијели своје знање о правилном опхођењу с намирницама на учесника из цијеле Аустрије. Организоване су игре попут кушања јогурта с различитим роковима трајања или такмичења правилног складиштења и сортирања хране у фрижидеру. У сензорном лабораторију, удружење "Wиенер Тафел" је показало како се треба ослањати на сопствена чула - јогурт којем је прошао рок прије неколико дана може и даље бити савршеног окуса.

"Дјеца би од малих ногу требала бити дио процеса кухања и видјети како се увенула мрква претвара у укусну супу", појаснила је Елке Оберхаусер из иницијативе Бест оф тхе Рест.

У великим кухињама и школским кантинама Аустрије сваке године се произведе 61.000 тона отпада од хране. Довољан разлог да се окупе сви актери, ученици, наставници, родитељи те пегадози и директори школа, како би заједно истражили потенцијал за побољшање. Рјешења као што су промјењиве величине порција, појединачна јела умјесто фиксних менија, побољшане наруџбе и повећана комуникација међу актерима доносе брз успјех.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана