Како разликовати прави домаћи парадајз и онај из пластеника?

GS
Foto: Reddit

Иако знамо да прољеће није сезона када треба куповати парадајз и очекивати да је сочан и укусан - мало ко ће му одољети на тезгама које су у ово доба године најшареније. Ипак, да бисте изабрали домаћи, а не неки хибридни који је на око савршен а безукусан морате да се ослоните на старомодне трикове.

Када купујете парадајз најбоље је да бирате код продавца који нуди разноврстан парадајз, који није исте величине, боје, мало је квргав или деформисан. Што је парадајз неправилнијег облика већа је вјероватноћа да је природно узгајан. 

Тражите локално

Ако сте у прилици купујте од сељака у њиховом домаћинству. Најизврснији парадајз ће скоро увијек бити онај који је прешао најкраћу раздаљину, и већа је вјероватноћа да ће сазрјети у земљи, а не у задњем дијелу камиона и хладњача.

Држите, али не стискајте

Мањи парадајз треба да буде чврст, али не као камен. Већи парадајз треба да буде тежак за своју величину и да не буде ни превише чврст ни превише мекан или натечен.

Помиришите

Ако се арома не осјећа када га помиришете парадајз је недозрео. Одличан парадајз треба да мирише и да са слашћу осјетите његов богат укус. 

Ако није љето, изаберите чери

Када вам треба парадајз ван сезоне, најбољи избор је чери парадајз. Пошто је мања вјероватноћа да ће имати оштећења у транспорту, мање сорте као што је чери парадајз могу да сазријевају дуже прије него што се беру, што значи да су обично укуснији, пише Бон Апетит.

Није гријех користити конзервисано

Чак и у сезони ако планирате да кувате нешто са соком од парадајза увијек бирајте конзервисан. Лакше је и траје краће сама припрема соса, чорбе или неког јела, преноси "Политикин магазин".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана