Како одабрати зрелу дињу и лубеницу?

ГС
Како одабрати зрелу дињу и лубеницу?

Постоји неколико трикова који ће вам помоћи при одабиру диње или лубенице, али само пар њих заиста функционишу. Ево који су то.

Диња

Када бирамо најбоље диње, потребно је обратити пажњу на њихову кору. Притом би требало избјегавати оне које имају видљиве зелене линије јер су оне знак тога да је одређена диња убрана прерано. Умјесто тога боље је посегнути за оном која има једнолику нијансу беж боје.

Једнако тако добар трик бирања лежи у куцању о дињу. Наиме, ако куцнете о дињу и чини вам се да чујете шупљи звук, то је знак да је диња у идеалном стању.

Ослоните се на слаткасти мирис. Ако он изостаје, то је показатељ превелике зрелости, због чега ће та диња у вашем дому имати врло кратак рок трајања.

Лубеница

Многима омиљено љетное воће, лубеница, ових је дана преплавила све радње. Још увијек је у мору избора тешко пронаћи ону која ће имати идеалну комбинацију слаткоће и сочности. Међутим, уз неколико трикова можете успјети и томе.

Прије свега, погледајте има ли лубеница жуту мрљу на свом дну. То је мјесто на којем је лубеница лежала на тлу у пољу. Примјетите ли на том подручју линије које као да имитирају паукову мрежу, знаћете да су лубеницу опрашивале пчеле неколико пута током сазриевања. Већи број опрашивања придоноси већој слаткоћи лубенице.

Прије самог бирања узмите у обзир и величину лубенице. Наиме, никада се не би смјела бирати ни премала ни превелика лубеница. Док се она премала очигледно још није развила до свог пуног потенцијала, велике лубенице имају тенденцију воденастог окуса. Зато бирајте оне средње величине.

Што се пак тиче саме свјежине, пратите петељку лубенице. Ако је она завијена попут малог репића, то је знак да је свежа и убрана на вријеме. С друге стране, потпуно равна петељка знак је прераног брања лубенице.

Чак и ако вам се догоди да сте одабрали нешто лошију лубеницу, њену слаткоћу можете појачати једноставним триком додатка прстохвата соли, преноси Б92.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана