Како и колико чувати намирнице у замрзивачу

ГС
Како и колико чувати намирнице у замрзивачу

Вријеме прављења зимнице и спремања поврћа за хладније дане је пред нама, а прије тога добро је знати и на који начин је најбоље складиштити коју храну. Замрзавање је сигурно најбољи начин да се продужи животни вијек свјежим сезонским плодовима јер се на ниским температурама учинковито успорава природни процес кварења хране.

Међутим, није довољно само ставити одређену храну у замрзивач и очекивати да ће она и након одређеног времена бити свјежа и очувана, те у најбољем стању за јело. За то је потребно ипак мало труда и умијећа, али и замрзивач који ће сигурно чувати ваше намирнице све док их не будете жељели користити.

Оно што требате знати јесте да би замрзивачи увијек требали радити на -18 степени Целзијуса, јер се на тој температури онемогућава активност и размножавање микроорганизама, а намирнице задржавају храњиве твари, боју и окус.

На овој температури поврће у замрзивачу можете чувати у просјеку 8 до 12 мјесеци, а воће 6 до 10 мјесеци.

У наставку вам доносимо савјете како да најбоље замрзавате одређене врсте поврћа, а да оно остане здраво, да не изгуби квалитет и нутритивне вриједности.

Грашак

Грашак је поврће богато бјеланчевинама, минералима и витаминима Ц, групе Б те каротином. Ријеч је о економичном поврћу јер се може лако конзервирати или замрзавати, а начин употребе у јелима је разнолик. Замрзавање: Очишћена зрна бланширајте минуту, затим мало посушите и спремите у врећице. Сасвим млади грашак можете замрзнути и сиров.

Рок трајања замрзнутог грашка је од 12 до 18 мјесеци, а прије употребе није га потребно одмрзавати. Најбоље је чувати га у замрзивачу шкрињи Беко запремине од 298 литара.

Буранија

Јесте ли знали да се буранија не смије конзумирати сирова јер садржи гликозиде цијанове киселине, који су у свјежем стању отровни и тек се кухањем растварају и постају безопасни. Буранија садржи много целулозе па побољшава пробаву, а и одличан је диуретик и потиче излучивање отровних твари из организма.

Замрзавање: Свјеже убрану, младу и тврду буранију очистите и скратите јој крајеве прстима. Бланширајте двије минуте, затим оциједите и поспремите у врећицама у свом замрзивачу. Рок трајања јој је 16 мјесеци, а одмрзавање прије употребе није потребно.

Блитва

Блитва садржи пуно витамина Ц и каротина те обиље минералних соли. Најчешће се користи кухана. Замрзавање: Добро опрати листове, бланширати их двије до три минуте, охладити и спремити у врећице. Није их потребно одмрзавати прије употребе, само их требате скухати до краја. Блитву можете сигурно одложити у свој замрзивач ладичар, са три ладице у које можете смјестити све што желите сачувати за касније. Рок трајања је од 10 до 12 мјесеци.

Шпинат

Његова највећа вриједност је у богатству минералних састојака и витамина. Богат је жељезом и клорофилом и јако је користан у лијечењу анемије. Сви сте вјероватно бар једном чули како се шпинат не смије подгријавати, а то је због тога што садржи нитрате који се у куханом шпинату ферментацијом, чак и у замрзивачу могу претворити у опасне нитрате. Стога, кухајте онолико колико вам је потребно за један оброк. Замрзавање: Исто као код блитве, осим што шпинат можете јако уситнити након бланширања па га поспремити у коцкама, а као такав погодан је за умаке.

Купус

Купус садржи мноштво минерала и витамина. Најбогатији је калијем, жељезом и магнезијем. Према неким истраживањима, купус се по садржају витамина Ц може мјерити са лимуном и наранџом. Замрзавање: Режите главице купуса на мање дијелове, па бланширајте око пола минуте. Охлађени купус замрзните. Рок трајања је 10 до 12 мјесеци, а одмрзавање није потребно.

Мрква

Мрква је поврће са највише каротина, а што је наранџастија то је удио каротина у њој већи. У мркви се налазе и витамини групе Б, Д и Е, обилује минералним састојцима, лако је пробављива. Мрква потиче тјелесни развој дјетета, јача кости и повећава отпорност на инфекције. Повећава број црвених крвних зрнаца и сузбија анемију, чува и побољшава вид, сок од мркве отклања вишак киселине у желуцу.

Замрзавање: Сасвим младе мркве само добро очистите, веће нарежите. Бланширајте двије минуте. Рок трајања је 18 мјесеци, а одмрзавање није потребно. С обзиром на то да мркву сигурно често користитие у различитим јелима, најбоље је да је чувате у уградбеном замрзивачу ладичару, у којем имате и прекидач за брзо замрзавање.

Паприка

Паприка је поврће богато витамином Ц, најбоље је конзумирати сирову, али се ни кисељењем и замрзавањем храњива вриједност паприке не мијења много. Паприка потиче лучење пробавних сокова и отвара тек и побољшава пробаву.

Замрзавање: Спремате ли паприке за пуњење, одрежите им горњи дио и извадите кошпице. Цијеле се паприке спремају и печене. Изрежите их на веће или мање комаде овисно о томе за шта их требате. Цијеле или половице бланширајте 3 минуте, нарезане 2 минуте, а печене не треба бланширати.

Када их овако фино спремите мјесто им нађите у свом замрзивачу, у којем је препоручено чување на -15 степени. Рок трајања овако спремљене паприке је 12 мјесеци. Одмрзавајте их 3 сата на собној температури, а за кухање, пржење и пирјање не треба уопће одмрзавати.

Сад кад знате на који начин коју врсту поврћа требате замрзавати и чувати, а да задрже све своје храњиве вриједности, остаје само да провјерите да ли замрзивач који имате и даље ради беспријекорно или је дошло вријеме за промјену и куповину новог.

Ако већ купујете нови онда купите онај који вама највише одговара по свему, било да је то ладичар, вертикални или уградбени замрзивач. Сваки је идеалан за чување и складиштење хране у свим домаћинствима, преноси портал Klix.ba.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана