Како да сачувате воће и поврће од труљења

ГС
Foto: Илустрација

Једна од најчешћих грешака која доводи до кварења хране је складиштење воćа и поврćа преблизу.

Наиме, нагомилавање гаса етилена доводи до њиховог квара, а намирнице са највеćом количином овог једињења су јабуке, диње, кајсије, банане, парадајз, авокадо, брескве, крушке, нектарине, шљиве, смокве и неко друго воćе.

Стога смо вам припремили неколико савјета како да сачувате ваше свјеже намирнице и да вам кварљиво воће и поврће што дуже потраје.

Цитрус

Можете их држати на собној температури, али када прођу врхунац зрелости, чување у фрижидеру ćе им помоćи да трају дуже. Исто важи и за парадајз и авокадо.

Ако цитруси почну да се кваре, можете да их нарежете и замрзнете. Замрзнути цитруси су такође и одлична замјена за коцкице леда за пиćе.

Салата

Оперите и лагано осушите лиснато поврће, лабаво га умотајте у папирне убрусе и чувајте у посуди за складиштење хране како листови не би иструлили и увенули.

Лук и кромпир

Лук, кромпир и љутику треба чувати на хладном и тамном мјесту да би остали свјежи, попут корпе у орману или подруму. Избјегавајте складиштење ових производа у пластичним кесама јер то подстиче кварење. Када се лик исијече, треба га чувати у кеси која може да се затвори и, наравно, да стоји у фрижидеру гдје ćе трајати неколико дана. Можете га одложити и у посуди у замрзивачу.

Зачинско биље

Одличан начин за чување свјежег зачинског биља је да га исјецкате и ставите у посуде које служе за прављење леда, и то са мало маслиновог уља. Чувајте их тако у замрзивачу и, када вам је потребно за припрему јела, само убаците готову коцку леда.

Краставци

Оперите краставце чим их донесете кући из продавнице. Увјерите се да су добро суви јер ће их вишак воде покварити, а затим их умотајте у крпу или пешкир да бисте спријечили њихово даље квашење. Чувајте их у фрижидеру у врећици за вишекратну употребу, пише Телеграф.рс.

Јабуке и банане

Ако их нећете одмах јести, купите банане када су још мало зелене и чувајте их даље од другог воћа у посуди за воће (оне ослобађају велике количине гаса етилена). Размислите о томе да их објесите негдје да висе, као у продавницама.

Чувајте јабуке у непокривеној посуди за воће на радној површини и ван директне сунчеве свјетлости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана