Како да препознате да ли су парадајз и краставац прскани пестицидима: Испробајте веома једноставан трик

ГС
Foto: Илустрација

Када купујете парадајз и краставце, посебно је важно бити сигуран да су безбједни за конзумацију и да нису контаминирани пестицидима.

Постоји једноставан трик који можете испробати код куће како бисте провјерили да ли су ови производи били изложени пестицидима.

Како да изведете трик:

Оперите парадајз или краставац. Прије него што почнете са тестирањем, оперите воће под млазом воде како бисте уклонили прљавштину и површинске остатке.

Припремите мјешавину соде бикарбоне и воде. У малу чинију ставите једну кашичицу соде бикарбоне, а затим додајте довољно воде да направите пасту. Добро промјешајте како би се сода бикарбона потпуно растопила.

Нанесите пасту на парадајз или краставац. Користите прст или четкицу да нанесете пасту на цијелу површину воћа или поврћа. Пазите да равномјерно покријете сваки дио.

Сачекајте неколико минута. Оставите пасту да дјелује на површини парадајза или краставца око 5-10 минута. Током овог времена, сода бикарбона ће реаговати ако постоје пестициди на површини.

Исперите под водом. Након што је прошло неколико минута, исперите парадајз или краставац под млазом воде како бисте уклонили пасту и све остатке, пише Најжена.

Посматрајте резултате. Ако су парадајз или краставац били прскани пестицидима, могу се појавити промјене у боји или текстури на месту гдје сте наносили пасту. Чист и непрскан производ неће показати никакве знакове реакције.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана