Како да косу заштитите од влаге и одржите њен здрав изглед?

ГС
Foto: Facebook

Сезона киша доноси осјећај олакшања од ужареног љета. Али повећање влажности није баш нешто чему се радујемо пред јесење кише. Ако косу не заштитимо довољно и на одговарајући начин, можда ћемо стално изгледати као да смо чупави и неочешљани.

Влага може довести до промјена у изгледу, текстури и немогућности да нам коса изгледа онако како смо замислили, узрокујући непожељно повећање коврџања и волумена. Ако влажно вријеме негативно утиче на здравље наше косе, постоји неколико стручних савјета о томе како да косу заштитимо од влаге.

Савјети за заштиту косе од влаге

Влага продире у слојеве власи због чега оне бубре. То чини косу и њен коријен слабим, што доводи до тога да коса постане ломљива и коврџава. Ово повећава вјероватноћу опадања косе, каже за HealthShots дерматолог др Смрити Naswa Singh, објашњавајући нежељене ефекте влаге на косу. Да бисмо косу заштитили на прави начин од влаге, др Singh даје сљедеће савјете:

1. Пустите косу да се природно осуши

Увијек пустите косу да се осуши природним путем умјесто да је сушите феном. Када косу сушимо феном, вода у длаци постаје пара и излази из ње узрокујући оштећење кутикуле, објашњава др Singh. Поред тога, потрудите се да осушите косу што је могуће прије него што изађете по влажном времену. Ово је важно зато што сушење косе у влажном окружењу може изазвати друге проблеме. Сушење косе препоручује се уз коришћење пешкира од микровлакана, јер помаже да се из мокре косе извуче што је могуће више воде. Послије прања, косу треба умотати у пешкир од микровлакана, али је не треба снажно трљати пешкиром, јер на тај начин може да се спријечи њено коврџање, додаје др Singh.

2. Покријте косу када излазите напоље

Покријте косу марамом или носите кишобран када излазите напоље да бисте спријечили да кишне капи оштете косу. Ово је посебно важно у градовима, јер кишница садржи загађиваче из ваздуха који нису добри за косу, сматра др Singh.

Покривање косе штити косу од оштећења. Осим овога, још један лак начин за "смиривање" косе јесте да је скупите у пунђу, лабав реп, плетеницу… Лабаво направљена плетеница или пунђа служиће сличној сврси тако што ће косу држати даље од лица и врата чак и током врелих љетњих дана.

3. Користите благе шампоне и балзаме

Влажност повећава коврџавост и наелектрисаност косе. Стога је важан одабир блажих шампона (без сулфата) и блажих регенератора (без силикона), предлаже др Singh. Потражите шампоне и балзаме који не садрже силиконе.

4. Оперите косу када је то потребно

Ако не перемо косу 2-3 пута нед‌јељно, може доћи до накупљања уља на кожи главе и повећања перути, што изазива свраб тјемена. Нездраво или власиште склоно перути није нимало добро за косу, јер може чак да доведе и до претјераног губитка косе.

5. Дубинско кондиционирање косе потребно је једном нед‌јељно

Дубинско кондиционирање маскама или уљима за косу једном нед‌јељно или сваке друге нед‌јеље уз употребу топлог пешкира може помоћи у побољшању квалитета косе и смањењу коврџавости и наелектрисаности косе, каже др Singh. Коса треба да буде хидрирана, јер је то једини начин да се ослободите коврџавости. Кокосовом уљу, умућеном ши путеру и црном рицинусовом уљу бићете захвални за густу косу. Имајте на уму да мала количина може значајно да помогне да коса буде хидрирана прије него што изађете напоље. Циљ је да праменови косе буду равни како би их заштитили од влаге, а ова уља помажу у смиривању косе након што сте завршили са стилизовањем вашег изгледа.

6. Уздржите се од третмана за косу

У сезони киша требало би се уздржати од третмана за косу као што су фарбање, стављање минивала и исправљање косе који оштећују дисулфидне везе. Све то може додатно ослабити косу. Влага већ слаби нашу косу, а експериментисање са овим третманима само ће је погоршати.

7. Конзумирајте исхрану богату хранљивим материјама

Ово је период када можемо да очекујемо да нам коса више опада. Стога, исхрана тијела сезонским и локалним воћем и поврћем обезбјеђује антиоксиданте и хидратацију изнутра, што води до здраве косе. Укључивање намирница као што су сјеменке сунцокрета, сјеменке бундеве, лосос, ђумбир, авокадо, грчки јогурт, купине, колаген пептиди, сочиво и исхрана богата протеинима могу помоћи у одржавању волумена ваше косе. Витамини као што су витамин А, биотин, Ц, Д, Е, гвожђе, цинк и селен неопходни су ако желите да ваша коса буде здрава током јесењег влажног периода, преноси Телеграф.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана