Једна врста кафе може бити кобна за организам

GS
Foto: ETNT

Студија коју је објавио Daily mail показује да кафа за понети из популарних кафића на главним улицама може садржати до три пута више кофеина него кафа коју припремамо код куће. Истраживачи су упозорили да конзумирање три до четири шоље такве кафе дневно може довести до прекорачења сигурне дневне границе од 400 мг кофеина.

Тестирања више од 200 кафа из кафића популарних ланаца показала су да Americano садржи највише кофеина, у просеку око 140 мг по шољи. С друге стране, кафа коју припремамо код куће са једном кафеном кашиком кафе по особи има знатно мање кофеина, око 23 мг по шољи.

Кофеин, који може изазвати несаницу, мучнину, убрзан рад срца и главобоље када се конзумира у великим количинама, постао је централна тема истраживања. Ова открића, објављена у часопису Нутриентс, долазе након што је тим из Zydus Медицал College у Индији утврдио да прекомерно пијење кофеина може бити повезано са вишим крвним притиском, што је значајан фактор ризика за срчане ударе и мождане ударе.

Кофеин је најраспрострањенији стимуланс на свету и многи људи зависе од њега да би започели дан. Ипак, НХС саветује да се дневни унос не прелази 400 мг због потенцијално опасних нуспојава. За труднице, граница је смањена на 200 мг.

Научници са Националног института за јавно здравље у Варшави су одлучили да истраже нивое кофеина у кафама за понети због бриге да потрошачи можда уносе превише кофеина. Анализирали су узорке еспреса, капућина, coffe лате и Америцано кафа из различитих извора, односно на велике ланце који продају кафе, бензинске станице, продавнице и пекаре.

Откривено је да ниво кофеина варира значајно — неки напици имали су само 12,8 мг по порцији, док су други прелазили 300 мг. У просеку, две до три шоље Америцано кафе могу лако премашити дневни лимит кофеина. Такође, кафа из продавница се обично сервира у већим количинама него домаћа кафа, што додатно повећава унос кофеина.

Снага зрна кафе је такође утицајни фактор. Истраживања показују да Британци сада троше више новца него икада на кафу за понети, у просеку 530 фунти годишње по особи.

У извештају, истраживачи су апеловали за пружање практичнијих информација о садржају кофеина како би се спречила прекомерна конзумација. Истакли су да висок унос кофеина може узроковати различите здравствене проблеме и да је кафа из франшизних продавница често богатија кофеином него домаћа кафа. Препоручују јасније смернице за избегавање редовне конзумације високих доза кофеина, преноси Најжена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана