Једите и бијели дио лубенице: Здравији је него што мислите, а одличан је и за љубавни живот

GS
Foto: Healthline

Уколико сте љубитељ лубенице и једни од ријетких који не бацају њен већи дио, већ је једете до саме коре, знајте да радите праву ствар.

Многи од нас не знају колико је користан бијели дио коре лубенице, јер се у њему налазе велике количине витамина Б6, Ц, А, магнезијума, цинка и калијума. Садржи и неесенцијалну аминокиселину цитрулин, која улази у састав протеина. Цитрулин подиже нивое енергије у ћелији, што утиче на већу количину снаге и издржљивост у тренинзима, одличан је за здравље срца и крвних жила, шири крвне судове, а самим тим и снижава крвни притисак.

"У белом делу лубенице су позамашне количине цитрулина (по којем је лубеница добила име или обрнуто) које реагују с нашим ензимима и настаје аминокиселина аргинин за коју знамо да повољно делује на кардиоваскуларни систем те јача циркулацију. Понаша се слично као Виагра, додуше знатно слабије или бисте морали појести баш велике количине белог дела лубенице како бисте добили иста дејства која има Виагра", објаснила је дијететичарка и нутриционисткиња Оља Мартинић за 24сата.хр.

"Лубеницу често једемо самостално. Ипак би особе које су претиле или избегавају намирнице високог ГИ требало да користе лубеницу као састојак смоотхие напитка и да додају уз црвени и бели део те орашасте плодове како би се добио напитак умереног ГИ. Свакако предлажем да искористите важан бели део лубенице", навела је нутриционисткиња и открила и неколико јела која се могу припремити од лубенице.

Салата

200 г коре од лубенице
200 мл павлаке
чајна кашика влашца (дивљег лука)
1 жута паприка 
100 г краставца 
со, бибер
1 кашика маслиновог уља
винско сирће или ацето балсамицо

Ове састојке равномерно исецкајте на мање коцке или их ставите у мултипрактик, а затим додајте дресинг од уља и павлаке и ацето балсамицо.

Хладна супа

1 кришка коре од лубенице
1 мањи краставац
200 мл јогурта
1 до 2 чења белог лука
лимунска трава
мало копра
1 кашичица маслиновог уља
со, бибер

Уситњене сасјтојке додајте у блендер и добро измиксујте.

Компот

Кору лубенице насецкајте на коцке, додајте воду и каранфилић, а затим кувајте док не омекша. Засладите по жељи, преноси Б92

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана