Избјегавајте ову храну и смањите ризик од рака

ГС
Foto: Илустрација

Једење хране која нема здраву нутритивну вриједност један је од главних фактора ризика за добијање рака. Међутим, да ли сте знали да чак и неке намирнице за које мислимо да су здраве и безопасне такође могу бити канцерогене?

Наиме, поједини састојци који се налазе у готово свим упакованим намирницама могу бити канцерогени и представљати озбиљан ризик.

Оксфордска студија је упоредила ризике од развоја рака код људи који су конзумирали нитрате и нитрите и оних који нису. Резултати су показали да редовна конзумација производа који садрже нитрате повећава ризик од рака дојке за приближно 25 одсто. Поред тога, конзумирање великих количина хране која садржи нитрите повећава ризик од рака простате за скоро 60 процената.

Високо обрађена храна

Високо обрађена храна често укључује конзервансе и превелике количине шећера и нездравих масти које подстичу дебљање и гојазност. Ови елементи могу да погоршају упалу и оксидативни стрес, који су повезани са развојем рака, заједно са недостатком виталних хранљивих материја.

Производи од меса

Месо конзервирано димљењем, сушењем, сољењем или месо које садржи хемијске конзервансе повезано је са повећаним ризиком од рака дебелог цријева. Већина ових меса производи се од канцерогеног састојка познатог као натријум фосфат који се користи да упакованом месу даје свијетло црвену боју како би изгледало свеже. Ови производи укључују кобасице, виршле, упаковану шунку, кобасице, саламе и све врсте црвеног меса које се користи у замрзнутим јелима.

Вјештачки заслађивачи

Већина вјештачких заслађивача се производи хемијским путем. Неке студије сугеришу да вјештачки заслађивачи узрокују накупљање токсина у телу и потенцијално узрок тумора на мозгу.

Пржена храна

Свакодневна конзумација пржене хране такође повећава ризик од рака. Ако сте прошле недјеље јели месо са роштиља, то вам неће изазвати рак. Ради се о сталној конзумацији, па покушајте да једете све умјерено, преноси Б92.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана