Изазивају дехидрацију: Ове 4 намирнице избјегавајте као ужину на плажи

ГС
Изазивају дехидрацију: Ове 4 намирнице избјегавајте као ужину на плажи

Многи људи у настојању да што боље искористе дан, са собом на плажу понесу и одређену ужину. Међутим, постоје намирнице које тада треба избјегавати и то не само зато што ризикујете да ће се покварити. Најгора храна коју можете понијети на плажу је она која дехидрира.

Када већину дана проводите изложени сунцу, посљедња ствар коју желите учинити је поспјешити дехидрацију. Она се јавља када ваше тијело излучи више текућине него што је има унутра, а недостатак воде или других текућина у тијелу, може пореметити нормално функционисање организма

У наставку сазнајте које намирнице требате избјегавати као ужину када идете на плажу.

Месни деликатеси

Познато је да месни деликатеси попут салама или сухомеснатих производа имају висок удио натрија, што може изазвати дехидрацију. Умјесто тога, одлучите се за сендвич с поврћем који ће одржавати ниску разину натрија. Можете чак додати мало хумуса, који осим што не обилује натријом, повећава број протеина у вашем оброку.

Чипс

Слане грицкалице попут чипса свакако су одличне да сузбијте глад, али ако тражите рјешење за хидратацију, требали бисте посегнути за нечим другим. Примјерице, воће може бити идеална опција за плажу, а осим што ћете њиме "заварати стомак", помоћи ће вам и да се освјежите.

Пржена храна

И пржена храна такођер има висок удио натрија због којег се можете осјећати дехидрирано. Након оваквог оброка љети, ваша разина енергије бити ће на незахвалном нивоу. Студија коју је провео Нутриентс истиче да храна богата мастима може узроковати дневни умор и тромост, што није оно како желите да се осјећате на плажи.

Превише заслађени напици

И пића с високим удјелом шећера такођер могу имати дехидрирајући учинак на тијело, а тако је због начина на који се разлажу у нашем организму. Приликом уноса шећера, тијело користи више воде како би га покушало метаболизирати, повећавајући тако и потребу за мокрењем, према Медицал Нењс Тодаy.

Као боља опција, осим воде, једна од препорука су и лимунада или незаслађени ледени чај, преноси Кликс.ба.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана