Истина о исхрани и карциному: Шта заиста каже наука?

Агенције
Истина о исхрани и карциному: Шта заиста каже наука?

Друштвеним мрежама кружи тврдња да се рак може спријечити ако једемо одређене врсте воћа. Да ли је то истина?

Код једне од пет особа ће се током живота развити рак. Иако данас постоји много терапија за борбу против те болести, милиони људи и даље умиру од рака: према подацима СЗО, само у 2022. години десет милиона широм свијета.

Истовремено се стално појављују тврдње да се рак може спријечити ако се једе одређена врста хране. Тим за провјеру чињеница DW-а је детаљније преиспитао једну од тих тврдњи и истражио улогу коју исхрана игра у превенцији рака.

Тврдња: Један корисник друштвене мреже X тврди да се рак може спријечити ако се једу двије врсте воћа: малине и смокве. Он је подијелио и видео који је погледан више од три милиона пута.

Истраживање DW-а показује да је та тврдња лажна.

У видео-снимку, Патрик Квилин, амерички аутор и нутрициониста, тврди да су црне малине "прави лијек" и да спријечавају рак. Објављени видео-снимак је у ствари дио из документарног серијала под називом "Истина о раку – глобална потрага". Ту се, између осталог, представљају наводно природни лијекови за рак, али и критикују фармацеутске компаније као машинерије за прављење новца.

Да ли црне малине убијају ћелије рака?

"Постоји много различитих секундарних биљних супстанци у воћу, поврћу и салатама које су здраве", објашњава за DW Јута Хибнер, професорка интегративне онкологије на Универзитету у Јени у Њемачкој.

Међутим, крајње је погрешно тврдити да поједине врсте хране дефинитивно могу да спријече појаву рака.

Недостају научне студије на људима.

Студије које се спроводе искључиво у лабораторији и у којима, на примјер, могу да се користе одређене вјештачке концентрације састојака, али и експерименти на животињама, показују да малине имају антиоксидативна и антиинфламаторна својства која могу да убијају ћелије рака.

Али, те студије се не могу један кроз један пресликати на људско тијело, каже Хибнер.

"Ми имамо другачији метаболизам и различите процесе излучивања", објашњава њемачка професорка и додаје да се прво мора пронаћи одређена, подношљива доза појединачних активних састојака. Поред тога, веома је тешко спровести одговарајуће студије на људима.

Такве студије би онда морале да трају десет до двадесет година, током којих људи не би јели једну одређену врсту воћа. И управо је то проблем: у студији која траје неколико година, људи би јели и другу храну – а тада се не би могло јасно процијенити да ли конзумација црних малина или неких других намирница утиче на могући настанак рака.

Смокве против рака?

У истом видео-снимку, Квилин говори и о чудесним ефектима смокава против развоја рака.

Укупно 27 студија сугерише да смокве имају барем потенцијал да спријече рак или да се користе у терапији рака. Међутим, ту постоји исти проблем као и са црним малинама када су у питању студије на људима.

Према лабораторијској студији из 2021. године, латекс са стабала смокава, на примјер, може да инхибира рак дојке. Али – недостају студије на људима.

"Не постоје намирнице које дефинитивно могу да спријече рак", каже за DW Максин Ленца, здравствена менаџерка у Енглеском центру за истраживање рака у Великој Британији (Cancer Research UK). Цјелокупна исхрана много је важнија од појединачних намирница или састојака.

Могуће је смањити ризик од појаве рака

Брошура Њемачка помоћ за борбу против рака препоручује савјете о исхрани Њемачког друштва за исхрану. Према њима, здрава исхрана подразумијева да је три четвртине хране биљног, а четвртина животињског поријекла.

"Додатни кораци које људи могу да предузму како би смањили ризик од појаве рака подразумијевају да се не пуши, да се мање конзумира алкохол, као и заштита од сунца", каже Максин Ленца.

Јута Хибнер томе додаје и спорт, односно физичку активност. Али и наглашава:

"Немогуће је потпуно спријечити рак. Може само да се покуша да се смањи ризик, али није могуће да се то потпуно избјегне."

Ко је Патрик Квилин?

У видео-снимку се испред његовог имена наводи "др", што би многе кориснике могло да наведе да претпоставе да је он доктор. Међутим, истраживање DW-а показује да он није љекар, већ да је студирао нутриционистичке науке, а докторирао филозофију. Он, дакле, нема ни медицинско образовање, нити је спровео било какво истраживање о развоју рака.

Квилин већ годинама редовно објављује савјете о исхрани у вези са раком на својим налозима на друштвеним мрежама које прати неколико хиљада људи. Још од деведесетих година објавио је бројне књиге на ту тему. На наш упит у вези с његовом тврдњом да се рак може спријечити конзумирањем одређене хране, није одговорио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана