Храна којом почињемо дан уништава организам

ГС
Foto: Илустрација

Иако су многима први и најчешћи избор када треба да се доручкује, стручњаци сматрају да каше, воћне јогурте и пецива треба избјегавати из здравствених разлога.

Каша

Оваква “минут” јела спадају међу најпопуларнији избор за доручак, што је и разумљиво. Међутим, мусли и овсене каше често су препуне празних калорија и шећера, попут пецива. Такође, многи произвођачи додају у ове производе глукозно-фруктозни сируп, што је знатно лошија опција од бијелог шећера. Уколико их конзумирате, замијените их с оним од цијелог зрна.

Воћни јогурт

Индустријски воћни јогурти су препуни масти и шећера и немају много хранљивих састојака. Зато радије направите сами смути код куће од обичног јогурта, банане и другог сезонског воћа које волите. У овај микс можете убацити и неколико кашика овсених пахуљица.

Пециво

Пециво садржи енергију која брзо уђе у крвоток, па се исто тако брзо и потроши. Поред тога има веома мало нутритивних вредности, а много “празних” калорија. Састојци у пекарским производима нагло ће подићи ниво шећера у организму, што ће довести до пада енергије у току радног дана. Стога, умјесто пецива за доручак изаберите хљеб од цијелог зрна, преноси Хајат.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана