Храна богата витамином Е је идеална за здравље срца

GS
Foto: X.com

Неке од најпознатијих намирница које су богате витамином Е су авокадо, разни орашасти плодови и зелено лиснато поврће као што је шпинат, наводи портал Хелт Шотс.

Сјеме сунцокрета и уље: Сјеме сунцокрета је одличан извор витамина Е и познато је по својим антиоксидативним својствима. Конзумирање ове хране може помоћи у заштити ћелија од оштећења и подржати здравље срца.

Бадеми: Бадеми су још један одличан извор витамина Е. Они подржавају здравље коже, обезбјеђују енергију и помажу у одржавању здравог кардиоваскуларног система. Health Схотс препоручује да свакодневно конзумирате шаку бадема како бисте побољшали своје опште здравље.

Љешњаци: Богати су витамином Е и пружају добру дозу антиоксиданата. Љешњаци поспјешују здравље срца, побољшавају функцију мозга и могу помоћи у смањењу упале.

Црвена паприка: не само да је црвена паприка одличан извор гвожђа, већ садржи и велику количину витамина Ц и Е. Редовном конзумацијом може се смањити бол у кољенима, побољшати здравље коже и ојачати имунитет.

Кикирики: Кикирики и путер од кикирикија нису само укусни, већ су и пуни витамина Е. Они подржавају опште здравље ћелија и побољшавају кардиоваскуларну функцију смањењем оксидативног стреса.

Шпинат: Ово зелено лиснато поврће није само богато витамином Е, већ нуди и друге есенцијалне хранљиве материје попут гвожђа и калцијума. Шпинат подржава здравље очију, јача имунитет и доприноси општем благостању.

Авокадо: Поред здравих масти, авокадо је храна богата витамином Е. Садржи до 40 одсто дневних потреба за витамином. Захваљујући садржају антиоксиданса, конзумирање авокада може помоћи у смањењу знакова старења и побољшању еластичности коже, преноси Курир.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана