Хот дог или хамбургер: Ево шта је здравије

GS
Foto: YT

Уколико размишљате о брзој вечери, можда се двоумите између хамбургера и хот дога. Према студијама, и једно и друго су јако калоричне намирнице препуне засићених масноћа.

“Важно је имати на уму да та храна можда није увијек најздравија опција”, каже дијететичарка Melissa Wasserman Бакер за Fox News.

Ипак, ријеч је о храни која неће нанијети озбиљну штету ако се конзумира у ријетким тренутцима. 

Шта је онда здравије? Хамбургер или хот дог?

“Нису сви хамбургери једнаки. Могу варирати по питању нутритивног садржаја, зависно о састојцима. Мој савјет је бирати немасну мљевену говедину или ћуретину с нижим постотком масти”, поручује Wasserman Бакер.

Одабир меса из органског узгоја такође је здравији избор јер је ријеч о месу које “може смањити садржај засићених масти и потенцијалну упалну природу хамбургера”.

“Пљескавице купљене у трговини често садрже пуно натрија, конзерванса и других адитива за побољшање окуса и продуљење рока трајања. Избјегавајте све што на себи има ознаку ‘зачињено’ или ‘спремно за употребу’ јер то свакако указује на више нивое масти и натрија”, истиче дијететичар и нутриционист Бен Schuff.

С друге стране, у хреновкама се готово увијек налази пуно натрија и засићених масти, што нема најбољи учинак на здравље.

“Кад купујете хреновке, потражите оне на којима је истакнуто да не садрже нитрате како бисте смањили изложеност потенцијално штетним додацима”, предлаже Wasserman Бакер.

Schuff је додао да куповина хреновки с нижим нивоом натрија може бити здравији избор, као и опције од немасног меса попут ћуретине или пилетине. Такође, за хамбургер и хот дог бирајте пециво од цјеловитих житарица.

“И у хамбургерима и у хот догу се може уживати умјерено. Међутим, свеукупно гледано, закључак је да су хамбургери од немасног меса и поврћа здравији јер нуде бољу равнотежу протеина, здравих масти и есенцијалних нутријената”, слажу се Wasserman Бакер и Schuff.

Хамбургери, који се обично раде од мљевене говедине, могу осигурати значајну количину протеина, жељеза и других битних нутријената. Минус је што често имају више засићених масти и калорија. С друге стране, хреновке уопштено имају мање калорија и масти, али могу садржавати више натрија и прерађених састојака, преноси Н1.

Ултрапрерађена храна с високим уд‌јелом натрија, попут хреновки, нарезака и сланине, повезана је с већим ризиком од високог крвног притиска, срчаних болести и можданог удара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана