Феноменалан рецепт за кукурузни хљеб

GS
Foto: Facebook

Овај кукурузни хљеб је права посластица баш због једнаког омјера кукурузног и глатког брашна, а користи се квасац и прашак за пециво.

Састојци:

250 г кукурузног брашна, 250 г глатког брашна, пола свјежег квасца, пола врећице прашка за пециво, жличица шећера, 200 мл млијека, 200 мл воде, 3 жличице соли, жлица сунцокретова уља, 2 жлице кукурузне крупице

Припрема:

Помијешајте квасац, шећер и топло млијеко па оставите са стране да се активира. У здјели помијешајте кукурузно и пшенично брашно те додајте со и прашак за пециво. У смјесу сухих састојака додајте активирани квасац, воду и жлицу уља те замијесите глатко тијесто које се не лијепи за посуду и руке. 

Тијесто оставите у топлом кутку дома, покривено крпом или прозирном фолијом, да се диже око пола сата. Кад се удвостручило волуменом, тијесто премијесите и ставите у калуп за печење хљеба. Оставите да се тијесто у калупу диже још 20-ак минута и затим по жељи помоћу оштрог ножа или жилета зарежите цртице на површини. 

Посипајте хљеб кукурузном крупицом и ставите пећи од 20 до 30 минута на 180 ступњева. Хљеб након печења оставите да се охлади и тек га онда режите на шните, преноси 24сата.хр.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана