Ево зашто треба опрати главицу црног лука прије љуштења

GS
Foto: X.com

Црни лук је једна од највише кориштених намирница у нашој кухињи. Иако је проблем ољуштити га, јер нам изазива сузе, морате признати да он неким јелима да посебан укус и шмек.

Било да га сјецкате на шњите као за салату или за пржење, вјероватно га ставите под млаз воде да сперете евентуално неки дио љуске ако је којим случајем остао. Међутим, ако питате стручњаке - прање лука треба да обавите и прије него што почнете да га љуштите, дакле са све љуском.

"Важно је опрати лук прије него што га огулите и употребите зато што прво прање лука под млазом воде може спријечити да прљавштина и бактерије на спољашњем дијелу пређу на "месо" лука приликом његовог љуштења" рекао је Руи Хуанг, члан од‌јељења за производе од воћа и поврћа Института за прехрамбене технологе.

Он упозорава да би могло бити бактерија у земљишту гд‌је се узгаја лук, које се потом могу проширити на њега самог, пише "Simply реципес".

"Спољашња љуска лука може бити контаминирана разним бактеријама и оне могу изазвати болести које се преносе храном изазивају забринутост" каже он.

Међутим, не слажу се баш сви са њим. Многи кажу да нема потребе то радити, јер би било потпуно исто као када бисте прали банану или наранџу прије конзумације.

Нема потребе радити јер је сам "производ" заштићен том кором, преноси "Она".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана