Ево зашто бисте кафу некад требали посолити

GS
Foto: Ilustracija

Многи људи воле ујутро у кафу додати мало шећера или млијека, али да ли сте знали да постоје људи који умјесто тога додају со?

Слана кафа је недавно поново постала тренд, а многи се питају да ли она на било који начин користи напитку.

Неке предности

Како се испоставило, слана кафа заиста има неке предности. Со не само да смањује горчину већ и ублажава “устајали” окус воде из водоводних цијеви.

Узгред, истраживања су доказала да со заправо боља у неутрализирању горчине од шећера. Знамо да не звучи као да ће замјена соли за шећер побољшати окус кафе. Само пробајте, бит ћете изненађени.

Такође, испијање кафе у коју стављате шећер или млијеко није здраво. Још једна предност – неке врсте кафе имају тако високу киселост да то многе људе спречава да уживају у њима. У оба ова случаја, додавање соли може учинити трик.

Шта вам је потребно:

Кафа и со. Савршена мјера према гастро стручњаку Алтону Брауну јесте четвртина кашичице соли и двије кашике мљевене кафе на велику шољицу воде. Наравно, ако вам је његова препорука о количини кафе превише, прилагодите је властитом укусу.

Шта треба да урадите

Ставите со у горку кафу и промијешајте.

Резултат:

Можда ћете осјетити благи траг сланоће, али, ако преферирате слану ноту прије горког, овај трик идеалан је за вас. Такође, уз со, не морате да бринете да нећете осјетити сву љепоту зрна кафе. Со не само да задржава окус већ побољшава већ постојеће окусе вашег омиљеног напитка, преноси Крстарица.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана