Ево колико дуго руска салата може да стоји у фрижидеру

ГС
Foto: Илустрација

У Србији нема славља у зимским мјесецима, а да се на столу не нађе руска слата. Ово се нарочито односи на празнике, када смо спремни да руску салату таманимо "од јутра до сутра". Краљица празничне трпезе популарна је широм свијета, али многи гријеше са начином на који је чувају.

Руска салата се прави од поврћа, мајонеза, шунке и јаја и због таквог састава, лако може да се поквари. Већина домаћица се вјечито пита колико заправо дуго руска салата може да стоји у фрижидеру, а да буде безбједна за јело. Иако многи мисле да је рок трајања руској салати пет дана, истина је другачија. Без обзира да ли је посна или мрсна, најбоље би било да је поједете у року од три дана.

Такође, важно је да руску салату након узимања одмах вратите у фрижидер. Уколико предуго остаје на топлом, постоји велика вјероватноћа да ће се састојци ферментисати и покварити се. Једна од највећих грешака коју већина нас прави, јесте да чинију прекријемо фолијом. На тај начин омогућујемо микроорганизмима да уђу у посуду, па је најбоље да се руска салата чува у посуди са поклопцем.

Осим тога, многи савјетују да је за руску салату идеална температура 4 степена Целзијуса. Подсјетимо, стручњаци су неколико пута истицали штетан утицај коришћења фолије. Бактеријама је потребан ваздух да би се развијале. Неке бактерије попут стафилокока и Bacillus cereus, које изазивају болести које се преносе храном, производе токсине који се не уништавају високим температурама кувања. Алуминијумска фолија је за печење, а не за чување остатака хране.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана