Ефикасан трик како да смањите број калорија у хљебу

GS
Foto: Facebook

Ако сте навикли да једете хљеб уз свако јело, а с друге стране бринете због вишка калорија које уносите, стручњаци су подијелили трик којим ћете једноставне угљенохидрате у хљебу претворити у оне здравије, ‘резистентне’.

Хљеб се често проглашава главним кривцем за гојење, мада у већини случајева то није, посебно ако једете само кришку-двије дневно.

Ипак, ако вас гризе савјест што не можете да га се одрекнете, можда ће вам бити лакше ако примијените фору која ће наводно преполовити број калорија које уносите хљебом.

Након што купите или испечете домаћи хљеб – ставите га у замрзивач. Зашто? Зато што као и кување и хлађење, смрзавање претвара скроб у отпорни скроб. Звучи невјероватно, али то значи да ваше тијело добија много мање калорија од хљеба. Заправо, отпорни скроб храни ваше цријевне бактерије умјесто да гоји вас, пише Би-Би-Си.

Највећи проблем с бијелим хљебом је то што он због високог гликемијског индекса пребрзо отпушта енергију, тако да подиже ниво шећера у крви. То може допринијети настанку дијабетеса типа 2, па чак и убрзати развој малигних обољења. Ипак, они који немају породичну историју дијабетеса, не треба да избјегавају бијели хљеб, који је идеално јести за доручак, јер тад убрзава рад метаболизма, кажу научници.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана